Ознаке

,

Грб СФР Југославије

На данашњи дан, прослављао се скоро шест деценија Дан Републике – 29. новембар, највећи државни празник СФР Југославије. Тај датум је значајан по Другом заседању АВНОЈ-а у Јајцу, на коме је донета историјска одлука о федералном уређењу Југославије, као заједнице равноправних народа, а краљевској влади забрањен повратак у земљу. На новом грбу Југославије стајало је урезано 29. новембар 1943. На Другом заседању АВНОЈ-а су одбачена је могућност поновног успостављања монархије као државног уређења будуће државе и одређен је правац новог друштва које се изграђивало кроз народно-ослободилачку борбу. Донесене су кључне одлуке којима је окончано стварање државне заједнице социјалистичке Југославије и формирани нови органи власти. Председништво АВНОЈ-а је на својој првој седници 30. новембра1943. године доделило Јосипу Брозу Титу назив „Маршала Југославије“.

Одлука Другог заседања АВНОЈ-а о организацији Југославије на федеративном принципу

Дан Републике се празновао два нерадна дана, 29. и 30. новембра, бројним свечаностима и пригодним манифестацијама широм Југославије. Једна од најзначајнијих манифестација Дана Републике било је свечано полагање пионирске заклетве тј. пријем нових чланова у Савез пионира Југославије, манифестације које се многи данас нерадо сећају. Тог дана су ђаци прваци полагали пионирску заклетву и добијали плаву капу „титовку“ са црвеном петокраком и  црвену мараму. Најпопуларнија светковина међу грађанима бивше СФРЈ био је и тзв. свињокољ, клање свиња по сеоским газдинствима како би се кобасице, чварци и остале месне прерађевине спремиле у замрзивачима током дуге и хладне зиме, обичаја који многи упражњавају и данас и кога се не одричу.

Забрањено пушење – Дан Републике

 

Након распада СФР Југославије, све бивше државице бивше СФРЈ су почетком деведесетих година престале да празнују заједнички празник, једино се у Србији одржао до 2002. године. Дан Републике се у Србији све до 1997. године  обележавао као дан сећања на Друго заседање АВНОЈ-а, међутим од тада је почео да се празнује као дан када је 29. новембра 1945. године, Југославија формално престала да буде монархија и постала република (Федеративна Народна Република Југославија). Данас Република Србија слави Сретење – 15. фебруар, Дан државности, када је Србија почела изграђује институције модерне државе (почетак Првог српског устанка 1804. и доношење Сретенског устава 1935.). Парадоксално је да су многа истраживања јавног мњења у Србији показала да више од половине грађана Србије не зна зашто се 15. фебруар обележава као Дан државности!