Битка на Чегру

Филм „Битка на Чегру“ представља јединствени покушај да се документарно-играним приступом представе познати историјски догађаји из Првог српског устанка, као и околности које су довеле до пораза српских устаника у покушају да 1809. године ослободе Ниш, једно од јачих турских упоришта на Балкану.
Тематски, филм чини упоредни развој историјских дешавања, базираних претежно на оскудним хроникама и једне несвакидашње љубавне приче, која је део народног предања и локалне легенде. Љубавни сиже својом трагиком прати историјски усуд на Чегру, али истовремено, симболичним увођењем појма „потковице“, даје наду да трагедија није коначна.
Структурно, филм је организован као динамичан скуп наративних и играно-драмских целина, а честа контрапунктирања наглашавају бројне противуречности и велика искушења којима су одолевали српски народ и војска.
Филм осветљава „каменичку катастрофу“ из једног несвакидашњег угла, трудећи се да избегне стереотипе и неисторијске спекулације, а да не изостави ни један детаљ од значаја за ток тогађаја и сам исход битке на Каменици. Једна од интенција филма јесте да критикује појаву српске неслоге, која је главни узрок слома српских снага и погибије храбрих Ресаваца и истовремено опште место укупне српске историје.
 
 
 
 
Продукција: НГ-Тим, 2006.