Трилогија – Кнежевина Србија, Краљевина Србија, Где цвета лимун жут

Радња филма је смештена у првих седам деценија XIX века, у којима се стварала српска држава. Описан је период српске револуције, борба српског народа за ослобођење од Турака, стицање аутономије и борба за међународно признање. Филм је сниман у Београду, Тополи, Орашцу, Такову и Крагујевцу, уз коришћење бројних докумената, уметничких слика, цртежа, као и првих фотографија начињених у Србији.

 

После убиства Кнеза Михаила Обреновића, на српски престо долази малолетни Милан Обреновић. Његова епоха се памти по српско-турским ратовима, који ће довести земљу до независности. Србија постаје краљевина, а Милан наш први краљ после Косова. Приказана је владавина краља Милана и краља Александра Обреновића, крај династије Обреновић, долазак Карђорђевића на власт и период њихове владавине до Првог светског рата.

 

Србија у Првом светском рату. Српски народ нашао се пред највећим искушењем у историји. На Србију су кренуле здружене армије царевина Аустро–Угарске, Немачке и Бугарске. Српска влада и српска Врховна команда, избегавајући капитулацију, одлучиле су се да напусте своју државну територију и да се у више праваца, по највећој зими, повуку преко непроходних гудура Албаније и преко дела беспутне Црне Горе ка Јадранском мору, у сусрет савезницима. Дошавши на Крф, Срби су све своје патње сажели у песму чежње Тамо далеко.

 

режија: Здравко Шотра
наратор: Драган Николић
улоге: Ненад Јездић, Небојша Глоговац, Петар Краљ, Наташа Нинковић, Милица Милша, Драгослав Илић, Војин Ћетковић, Мики Крстовић, Бранислав Томашевић, Небојша Кундачина, Слобода Мићаловић, Небојша Илић, Тихомир Станић, Миленко Заблаћански, Миодраг Фишековић, Воја Брајовић, Предраг Ејдус, Драгомир Чумић, Ирфан Менсур, Зоран Цвијановић, Хана Јовчић, Драгомир Чумић, Миодраг Радовановић…

Филм је реализован у сарадњи са Министарством просвете Републике Србије

година производње: 2006-2008
издавач: Кошутњак Филм