Литература

Новости из прошлости, Знање, незнање, употреба и злоупотреба историје

Београдски центар за људска права, у сарадњи са агенцијом за истраживање јавног мнења Стратеџик Маркетинг и тимом истакнутих историчарки реализовао је пројекат Новости из прошлости: Познавање историје и ставови грађана према догађајима из прошлости у оквиру ког је спроведено обимно истраживање јавног мнења које омогућава увид у начин на који грађани виде прошлост (националну и општу историју), себе и друге у њој, као и то како формиране предрасуде и погрешне информације утичу данас на њихово расуђивање и доношење одлука. У оквиру пројекта одштампана је збирка текстова који на основу резултата анкете указују на дугогодишњу злоупотребу историјских чињеница, пропусте у образовању, улогу медија и елита у стварању заблуда и збуњености код грађана. Резултати овог пројекта имају изузетан значај за све који су одговорни за формирање свести и начина мишљења код грађана (наставници, верске заједнице, медији, политичари).

Аутори: Др Дубравка СТОЈАНОВИЋ, мр Радина ВУЧЕТИЋ, мр Сања ПЕТРОВИЋ ТОДОСИЈЕВИЋ, др Олга МАНОЈЛОВИЋ ПИНТАР, др Радмила РАДИЋ

Преузми: Новости из прошлости, Знање, незнање, употреба и злоупотреба историје
Извор: Београдски центар за људска права

 

Уље на води: огледи из историје садашњости Србије

Из предговора ауторке

Многи су ми се жалили да их анализе историје гурају у депресију, да стичу осећање безнадежности, јер, кажу, ако се нешто није променило 200 година, то значи да се неће ни променити, да спаса нема. Напротив. Мислим да нам је историја“дугог трајања” потребна да бисмо поставили“дијагнозу”, да бисмо назрели узроке данашњих проблема, да бисмо увидели ко је и у којим тренуцима прошлости донео одлуке које су нас одвеле на странпутицу.

Аутор: Дубравка СТОЈАНОВИЋ

Преузми: Уље на води, Огледи из историје садашњости Србије
Извор: Пешчаник
 
 
 

Србија 1804-2004, Три виђења или позив на дијалог

Аутори: Љубодраг ДИМИЋ, Мирослав ЈОВАНОВИЋ, Дубравка СТОЈАНОВИЋ

Преузми: Србија 1804-2004, Три виђења или позив на дијалог
Извор: Удружење за друштвену исторују

 

 

 

 

Македонски уџбеник из историје за шести (пети разред – стари век)Портал за електронске књиге је пројекат македонског Министарства за информационе технологије. Портал је дигитална библиотека за складиштење, претраживање и прегледање електронских књига намењених ученицима, наставницима и родитељима. На једном месту постављени су уџбеници за све разреде основне школе.

Погледај македонски уџбеник за шести разред (стари век)

Извор: e-ucebnici.mk/

 

 

Јован Бајфорд: Старо сајмиште
 
Из предговора издавача:
 
Београдски центар за људска права има велико задовољство да, као први издавач, објави још једну књигу Јована Бајфорда. Рођени Београђанин, Бајфорд је међународно цењени социјални психолог, и ванредни професор на катедри за друштвене науке Отвореног универзитета (Опен Университy) у Великој Британији. Његовим истраживачким радом доминира жеља да се бави питањима од великог интереса за културу сећања, за суочавање с прошлошћу и за идеолошке корене националних и верских сукоба у нашем делу Европе, као и за утицај широко распрострањених предрасуда на политичку И друштвену судбину националних заједница и држава. У књизи која је пред нама Бајфорд испитује предмет који пружа могућност за свестрану анализу, између осталог и зато што је симболичан у много ком смислу, као што се и из наслова и поднаслова може наслутити. Део атара града Београда на северној обали Саве, који је до 1918. године припадао Аустроугарској, а касније Југославији под свим њеним званичним именима, да би за време Другог светског рата био под фактичком контролом од нациста створене марионетске  „Независне Државе Хрватске“, данас је на простору Новог Београда. Овај је испрва био велика социјалистичка спаваоница док је сада све израженија тежња да буде модеран комерцијални центар. Пред сам Други светски рат ту је подигнуто амбициозно сајмиште да би послужило као место за одржавање великог сајма узорака од 1937. године. Павиљони тога изложбеног простора били су изазов за младе и модерне београдске архитекте. Тако се створио препознатљиви комплекс који је оличавао жељу грађанства и тадашњих предузетника да се придруже најважнијим токовима светске културе и привреде. Овај је значај, нажалост, Београдско сајмиште (које се сада како топос назива Старо сајмиште) задржало врло кратко. Одмах по доласку окупационих снага нацистичке Немачке Сајмиште је стекло сурово другачију намену и послужило као главни логор за уништење српских и југословенских Јевреја. Поред броја убијених, у језовитом сећању остаје и начин на који су они лишавани живота,  „усавршен“ управо на Сајмишту. Био је то познати камион– душегупка, возило чији су се издувни гасови враћали у товарни одељак и гушили логораше који су у њему наводно превожени на неко друго место. Јеврејима су се касније придружили и људи других вера и националности, тако да је логор постао место страдања свих антифашиста и људи неподобних да живе у нацистичком поретку. 
 
Аутор: Јован БАЈФОРД
Преузми: Јован Бајфорд: Старо сајмиште
Извор: Фондација Хајнрих Бел 
 
 
 
 
Сећање је борба – Речник појмова НОБ-а
 
Из предговора аутора:
 
Овај речник појмова објављујемо са намером да генерације које нису имале шансу да током обавезног образовања науче чињенице о Другом светском рату и борби против фашистичког окупатора стекну увид у догађаје који и данас имају утицај на наше животе. Фашизам је војно поражен 9. маја 1945, али идеологије поделе људи на више и ниже расе и нације, неједнакост, мржња и агресија према другачијима и даље постоје и вребају прилику да покушају поново да гурну људе у крваве сукобе. У име одбране шачице колаборациониста данас се из наше историје бришу хиљаде младих партизанских бораца који су током Другог светског рата, као и цео цивилизовани свет, колаборацију са фашизмом доживљавали као злочин. На службеном нивоу се антифашизам релативизује путем нових уџбеника историје и рехабилитације помагача фашистичког окупатора. Лаж се представља као истина, џелати као жртве, а кукавичлук и бешчашће као мудрост и врлина.
 
Преузми: Сећање је борба – Речник појмова НОБ-а 
Извор: Центар за социјална истраживања, Алтернативна културна организација-АКО
 
 
 
 

Антифашизам пред изазовима савременостиЗборник радова „Антифашизам пред изазовима савремености“ настао је у оквиру истраживачког пројекта „Од глорификације до одбацивања: 70 година од почетка рата и антифашистичког устанка у Југославији“, који је у току 2011. године реализовала Алтернативна културна организација – АКО (Нови Сад), уз подршку Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe (Београд). Зборник обухвата четири целине Савременици фашизма, Идеолошки темељи ревизионизма, Антифашизам као жртва историјског ревизионизма и политичког релативизма и Култура сећања. Текстове у књизи између осталих потписују и Др Оливера Милосављевић, ДрТодор Куљић, Др Ранко Кончар Др Олга Манојловић Пинтар и други.

Преузми: Антифашизам пред изазовима савремености

Извор: Центар за социјална истраживања, Алтернативна културна организација-АКО

 

Korice_Prirucnik_1941-44“Места страдања и антифашистичке борбе у Београду 1941–44. Приручник за читање града”

уредили: Рена Редле (Rädle) и Милован Писари (Pisarri)

Ова књига означава завршетак пројекта “Посета Старом Сајмишту-Стазе”, али не и крај ангажмана поводом критичког преиспитивања историје, који се наставља кроз “Форум за примењену историју” и он-лине платформу www.starosajmiste.info.

Сврха публикације “Места страдања и антифашистичке борбе у Београду 1941–44. Приручник за читање града” је да буде оруђе у рукама свих оних који не могу бити равнодушни према догађајима у Београду током фашистичке окупације 1941–44. године и који желе да се ангажују против заборављања, ћутања и фалсификовања тог мрачног периода историје.

Преузми публикацију у ПДФ-у: Приручник за читање београда 1941-44.

Извор: Посета Старом Сајмишту 

 

Politička upotreba prošlosti

Политичка употреба прошлости: О историјском ревизионизму на постјугословенском простору

Историјски ревизионизам подразумева неколико метода: отворено фалсификовање, затим релативизацију, као и експлицитну или имплицитну реинтерпретацију прошлости. Осим фалсификовања, које је најочигледнији метод историјског ревизионизма и самим тим најлакше препознатљив, релативизација и реинтерпретација су знатно суптилније методе. Поменуте методе историјског ревизионизма користе се у различитим контекстима, са различитим степеном одговорности, али редовно са снажним друштвеним одјеком и утицајем, будући да око себе шире ауру „дуго скриваних истина“.

Преузми публикацију: Политичка употреба прошлости: О историјском ревизионизму на постјугословенском простору

Извор: Rosa Luxemburg Stiftung

 

Naslovna_prvaКњига Ослобођење. Београд, октобар 1944. аутора Милана Радановића, говори о историјском значају ослобађања Београда и пораза снага немачког окупатора и колаборациониста у Србији у јесен 1944. У књизи је указано на војно-стратешки значај продора Црвене армије на Балкан и у средње Подунавље као и на значај ослобођења Београда у контексту прерастања Народноослободилачке војске Југославије из герилске војске у модерну оружану силу способну да изводи крупне војне операције. У књизи су детаљно реконструисане уличне борбе у Београду, 14-20. октобра 1944, при чему је указано на многе детаље који нису били довољно препознати у неким претходним публикацијама на ову тему.

 

Преузми књигу у ПДФ-у: Ослобођење. Београд, октобар 1944.

Извор: Rosa Luxemburg Stiftung

 

????????Страдање Рома у Србији за време Холокауста

Постоји једна застрашујућа празнина у интересовањима историчара који се баве Другим светским ратом, а то је геноцид над Ромима. Игнорисање теме уједињује, осим ретких изузетака, читаве научне заједнице на Старом континенту и шире и Србија у том погледу не представља изузетак. Књига је објављена у октобру ове године као део активности Форума за примењену историју на пројекту Школа сећања и њену реализацију омогућила је Фондација Роза Луксембург, канцеларија за Југоисточну Европу.

Преузми студију „Страдање Рома у Србији за време Холокауста“:

Издавач: Форум за примењену историју, Београд

Извор: Блог Форума за примењену историју