Заборављени геноцид

За Национални дан сећања на Роме страдале у Другом светском рату узет је 16. децембар 1942. године. Тог дана је Хајнрих Химлер, шеф тајне полиције и СС-а, издао наредбу на основу које је из свих европских земаља под окупацијом Немачке и Италије и земаља њихових савезница депортовано 26. 000 Рома у „породични логор“ Аушвиц – Биркенау у Пољској.

План нациста је предвиђао нестанак Рома и Јевреја из расних разлога, а не као идеолошких противника или непријатеља Немачке. Депортација Рома трајала је у периоду између фебруара 1943. и јула 1944. године. Као последица организованог погрома, у оквиру логора смрти Аушвиц – Биркенау до 2. Августа 1944. године функционисао је подлогор за Роме – Зигеунерлагер. Заточени Роми потицали су са територија Немачке, као и окупираних држава попут Аустрије, Чехословачке, Пољске, Француске, Југославије, Белгије, али и са подручја Норвешке, Шпаније и окупираног дела Совјетског Савеза. Током наведеног периода, у Зигеунерлагер заточено је више од 23. 000 Рома, од којих је око 20. 000 ликвидирано. У раздобљу између маја 1943. и августа 1944. године, на челу Зигеунерлагера налазио се злогласни  „лекар” Јозеф Менгеле који је вршио организоване експерименте над Ромима, а посебно над децом. Мање је познато да су Роми били приморани да на видном месту на својој гардероби носе ознаке у облику црног троугла. Бивши канцелар Немачке Вили Брант својевремено је изнео податак да је током Другог светског рата побијено пола милиона Рома, али најновији подаци говоре о преко 1, 2 милиона жртава.

Највише Рома побијено је у Немачкој, а затим на подручју Независне државе Хрватске. Процењено је да је на подручју бивше Краљевине Југославије било око 300. 000 Рома, од којих је половина побијена пре или у току депортације, као и у концентрационим логорима. У Србији је од нациста страдало око 46. 000 Рома, а у НДХ 80 000. Највеће страдање Рома на територији окупиране Србије у Другом светском рату одиграло се током октобра 1941. године када су немачке окупационе снаге, у сарадњи са српским квислиншким властима, спровеле масовне погроме над цивилним становништвом у Краљеву и Крагујевцу у знак одмазде због ликвидације више припадника Вермахта од стране комуниста. Међу више хиљада недужних цивила страдалих у овом масовним злочинима налазио се и велики број Рома. У Холокаусту током Другог светског рата страдало је милион и 200 хиљада Рома, више од половине њиховог тадашњег броја у Европи. Након Јевреја, Роми су били други на списку за нацистичко систематско истребљивање. Упркос свему, Роме и данас често прогањају. Сваки прогон, дискриминација и насиље јесу доказ да свет још није срцем и умом прихватио истину о холокаусту Рома.

Спомен парк Шумарице – Крагујевац „Кристални цвет“ Споменик „Кристални цвет“се налази поред гробнице у којој су сахрањени стрељани чистачи обуће, Роми, дечаци од 12 до 15 година. Симболизује тек развијени пупољак, пресечен на два дела. Белина цвета истиче моралну чистоту дечака, а црне чашице, поред боје њиховог тена, асоцирају на смрт и таму подземног света.