Панчево – Јабука

ЗЛОЧИН НА СТАРОМ ГРОБЉУ У ПАНЧЕВУ

Испред зида православног гробља у Панчеву и унутар њега, припадници Вермахта су 22. априла 1941. године стрељали и обесили 36 грађана Панчева. Невини људи страдали су наводно ради одмазде за једног погинулог и једног рањеног немачког војника. Злочин на старом гробљу забележен је камером. Готфрид Кесел званични сниматељ вермахта омогућио је да се филм прикаже у јавности тек 1997. године. Неки од стрељаних и обешених били су: Александар Топаловачки који је убијен зато што је учествовао у демонстрацијама 27. марта у Панчеву, професор историје Јован Максин који је страдао јер су га неки ученици пријавили да је јавно критиковао Хитлера, професор Мирко Сковран који је убијен јер је био члан панчевачког „Сокола“.

На снимцима је приказана сахрана погинулог немачког војника, а затим стравичне сцене одмазде над цивилима. Немачки војници и припадници немачке мањине у Панчеву учествовали су у овим бруталним егзекуцијама.

 

Херман Брум, панчевачки Немац добровољно се пријавио да буде џелат због размирица са неким суграђанима. Јавно се хвалио да ће када његови сународници дођу неке обесити. Примио је за обављени посао 33.000 ондашњих динара.
Михаел Рајзер командант панчевачке полиције одговоран је за овај стравичан злочин. Рајзер и Брум погинули су као припадници дивизије „Принц Еуген“ у Босни у борби против партизана.

ЈАБУКА

Јабука је стратиште у близини села Јабука код Панчева. Од 1941. до 1944. године по наредби шефа полиције Панчева убијено је по неким проценама и до десет хиљада Срба, Рома и Јевреја. Велики део лица је доведен је из логора Топовске шупе на Аутокоманди у Београду, где је током јесени 1941. године било интернирано око пет хиљада мушкараца, Јевреја из Баната и Београда, али и преко хиљаду ромских мушкараца, одакле су у мањим групама одвођени на стрељање, углавном на стратиште код села Јабука.