Почетак депортација 8.XII 1941.

8. децембра 1941, почела је депортација преосталих Јевреја из Београда и Баната у немачки логор Сајмиште, односно у Јеврејски логор Земун (Јуденлагер Семлин). Приближно око 5 000 Јеврејки и њихове деце (укључујући оне из Баната који су депортовани у престоницу неколико месеци раније) било је затворено на Сајмишту.

Након злочина које су нацисти починили над јеврејским становништвом на територији окупиране Србије, 8. децембра 1941. године издато је наређење, да преостали Јевреји тог дана дођу у полицију и да са собом понесу најпотребније ствари. Јеврејке су добиле наређење да понесу кључеве својих станова на које су морале да ставе посебан натпис са адресом. Прва група јеврејских жена, деце и стараца упућена је у логор истог дана у девет часова ујутру. Већ 12. децембра, читава јеврејска заједница била је смештена у логор Judenlager Semlin. Њима су придодати преостали Јевреји из логора Топовске шупе и логора на Бањици. Јануара 1942. године почело је довођење јеврејских жена и деце из целе Србије (из Шапца, Ниша, Крагујевца, Косовске Митровице и Новог Пазара). Поред тортуре, заточеници су додатно патили од хладноће и лоше исхране. Радно способни одвођени су на радове на оближњи војни аеродром. Услед ових нехуманих услова почели су најпре да умиру деца и старије особе.

Према позивима које су поделили жандарми, од раног јутра 8. децембра до 13. децембра 1941. сви преостали београдски Јевреји су морали да се пријаве у дворишту Специјалне полиције за Јевреје у Улици Џорџа Вашингтона број 21. У позиву је наведено да могу са собом да понесу само онолико пртљага колико могу да носе, прибор за јело, покриваче и храну за три дана. Станове и подруме морали су да закључају, кључеве обележе именом и адресом и да их предају приликом пријављивања. Тих хладних дана пред Јеврејском полицијом сатима су стајале колоне јеврејских жена и деце чекајући да их немачки камиони и запрежна кола пребаце у велике, хладне павиљоне на Београдском сајмишту. Поред 6.400 Јевреја у логору је интернирано и око 600 Рома. Од краја марта до 10.  маја 1942. године јеврејски заточеници убијани су на ужасан начин, у камиону-гасној комори чиме је приведено крају „коначно решење јеврејског питања у Србији“.

Заточени београдски Јевреји

Заточени београдски Јевреји

„Коначно решење јеврејског питања“, на велику срамоту Србије, ни у самој Немачкој, ни у многим другим земљама није спроведено на тако ефикасан и радикалан начин као на територији Србије. Тотално истребљење Јевреја, које су Немци уз помоћ домаћих власти извршили у Србији за непуних годину дана, представљало је пример ефикасности осталим земљама.

 

Погледај повезане чланке:  ХОЛОКАУСТ У СРБИЈИ