Атила

Атила се родио око 406. године на непознатој  локацији. Атила је готско име и има значење оца. Његов отац Манзак погинуо је у биткама против Визиготa, како се звала Атилина мајка незна се. Имао је старијег полубрата који се звао Бледа. Кад му је отац умро о Атили се стара његов стриц Руа. Као момак и вешт ратник, Атила иде у Рим где је упознао велико и моћно Римско царство и заједно са римским легионарима, као вођа хунских ратника, ратује против Визигота.

Од 440. године, након  смрти  стрица и Хунског поглавара – Руа, Атила одлази  у Панонију где је  био  центар  Хунских  племена  и  заједно  са  својим  братом  преузима  власт  над  хунским племенима. У периоду  заједничке владавине, Бледа је неколико пута покушао да убије свог брата, али га је Атила сваки пут спречио у његовим намерама. Немајући довољно јаку подршку међу  Хунима,  Атила је  чекао  свој  тренутак.  Постао је једини владар Хуна када је победио Бледу у двобоју 443. године.

Хунско царство

Према легенди,  услов  успеха  Атилиног  освајачког  похода  на Источно и Западно царство био је проналазак мача Бога Марса.Када га је пронашао , Атила је постао неприкосновени владар. Као изузетно способан стратег и војсковођа, веома брзо  је ујединио сва хунска племена и кад је освојио Скире, Туркилинга, Сармате, Херуле, Хазаре, Остроготе и друга племена створио је велику и јаку државу која се простирала од Данске до Паноније и од Лапоније до Каспијског језера. Центар новог, моћног краљевства био је у Панонији недалеко од данашњег мађарског  града  –Ђера  где је  саградио  своју  престоницу .  Због  својих  разарања  и суровости назвали су га “Флагелум Деи“, односно ,,Бич Божји” .

На Атилином  двору владали су  готски обичаји. Након  оснивања моћног краљевства, прво на  удару   нашло  се  Источно  –  Византијско   царство.  Уништавајући   градове  од  Емоне (Љубљане)  до  Наисуса  (Ниша)  и  приближавајући  се  Цариграду,  Византијци су били приморани  да затраже примирје уз одређене услове као што су плаћање пореза у злату и ропству.

Следеће Атилино одредиште било је Западно – Римско царство. При крају 450. године напада села и градове удаљена од централног дела царства, осваја Галију и потчињава Бургунде. Након заузимања и уништења Орлеана, Атила одлучује да се са богатим ратним пленом врати у своју престоницу. При повратку , на равници Каталаунских поља, римска легија  дочекује Атилу где трпи велике губитке  војника. Није одустао од жеље да нападне Рим, добром  војном  стратегијом, прелази у јулијске Алпе и 452. године напада Италију уништавајући више успутних градова. Пред сам полазак ка Риму,  посетио га је Папа  Леон  и успео  да  га одврати  његове замисли да нападне и разори Рим. План освајања Западног Римског царства морао је бити одложен на неко време.

Сусрет Атиле и папе Лава

При повратку у престоницу, оженио се младом женом под именом Идилко, иако је до тада  већ имао  неколико  жена. После  венчања  које је  протекло  у  слављу  и  опијању,  Атила је наредног јутра пронађен  мртав  у  брачној  постељи. Узрок његове смрти се  не  зна, али  постоје мишљења да га је отровала Идилко, наговорена од стране римског царства.

Атила  је сахрањен   у три ковчега:  златном, сребрном и гвозденом и заједно  са много блага спуштен је у хладне воде реке Тисе. Након Атилине смрти 453. године, Хунско царство се заувек распало.

Приредио: Срђан Гвозденовић VI/3

Advertisements