Изложба “Нацистички терор над хомосексуалцима од 1933. до 1945”, коју организује удружење Арте-кју из Београда у партнерству с удружењем Квир Загреб, биће одржана од 2. до 23. децембра 2011. године у Музеју града Београда, уз богат пратећи програм који ће обухватити стручну трибину о биополитици, нацизму и стратегијама контроле, као и промоције књига и часописа, видео-инсталације и филмске пројекције.

Изложба се састоји од 150 архивских фотографија, текстова и докумената, који приказују општу и личне историје око 100.000 особа ухапшених због хомосексуалне оријентације, пре и за време Другог светског рата. Документаристички је приказан развој системске државне хомофобије у нацистичкој Немачкој и механизама прогона који су, у одређеној мери, остали на снази до 70-их година 20. века.
Циљ изложбе је да представи историјске чињенице коришћењем аутентичних докумената из периода нацизма и подигне свест о страдању и патњи хомосексуалаца под нацистичким режимом, да омогући сучељавање са стереотипима о ЛГБТ особама у српском друштву, промовише толеранцију према мањинама и подстакне различите друштвене чиниоце да се укључе у дијалог о промоцији антифашистичке идеологије и укидању предрасуда према особама другачије сексуалне оријентације.
Реч је о гостујућој изложби Qуеер Загреба која је први пут представљена у Хрватској у септембру 2008, а реализована је у сарадњи са музејима холокауста у Вашингтону и Берлину. Посебан нагласак је на раздобљу од 1933. до 1945, као периоду системског прогона хомосексуалаца у којем је ухапшено више од 100.000 мушкараца, а до 15.000 завршило је у концентрационим логорима, где је већина и окончала животе. У логорима су хомосексуалци симболично били обележавани розе троугловима.
Специфичност хомосексуалних жртава је у томе што њихов прогон није заустављен завршетком рата, већ су неки од њих морали да наставе служење затворских казни и по савезничком ослобађању из логора. Законска основа која је омогућила нацистицки терор над хомосексуалцима била је на снази од 1871. године, дакле – много пре појаве нацистицке идеологије, док је нацистицка ревизија Кривичног закона 1934. године, у делу који се односи на хомосексуалне мускарце, остала актуелна више од 20 година након рата.
Тек се поновним буђењем покрета за права хомосексуалних особа крајем 60-их година 20. века почела да ствара клима да се историја систематски позабави и хомосексуалним жртвама нацистицког режима.

О пратећем програму:

У оквиру пратећег програма изложбе, током три викенда у Музеју града Београда, биће организована трибина на тему “Биополитика, нацизам и стратегије контроле”, уз учешће филозофа Душана Маљковића и Ивана Миленковића и теоретичарке Тамаре Ђорђевић, као и промоције књига “Мушкарци с ружичастим трокутом” Хајнца Хегера (Хеинз Хегер) у издању Домина из Загреба – јединог познатог сведочанства хомосексуалне особе која је преживела логор – и “Човек који је сувише знао” Дејвида Ливита у издању Хеликса из Смедерева, о истакнутом британском научнику Алану Тјурингу  који је био жртва хомофобног прогона и “лечења” хемијском кастрацијом.

Пратећи програм обухватиће и пројекцију документарног филма “Опасно знање” Дејвида Малона о трагичној судбини четворице генијалних математичара, међу којима је и Тјуринг, видео-инсталацију Игора Грубића “Прича са источне стране”о насиљу на парадама поноса у Београду и Загребу и промоцију магазина “QТ” – часописа за квир теорију и културу, у издању Центра за квир студије из Београда.

Посетиоци ће моћи да погледају и играни филм “Другачији” Шона Матијаса  о нацистичком прогону хомосексуалаца, документарни филм “Град граница”  Јун Сух о правима хомосексуалаца у Јерусалиму, који је добитник гранприја на прошлогодишњем Београдском фестивалу документарног и краткометражног филма и документарни филм „Члан 175“ Роба Епштајна и Џефрија Фридмена  о животу неколико хомосексуалних мушкараца и једне жене прогоњених на основу злогласног члана 175. Кривичног закона, којим је од 1871. године у Немачкој хомосексуалност криминализована.

Пратећи програм обухватиће и пројекције емисија Телевизије Б92 „Инсајдер: Насиље уз благослов“ о екстремним десничарским организацијама, нередима и насиљу у Београду 2010. у време прве одржане Поворке поноса и „Реакција: Све боје прајда“ о припреми за параду и паради 2010. године.

Advertisements