Ознаке

, ,

Видео почиње сценама из данашњег времена са Крита као увод у историјске споменике Кнососа и Минојске цивилизације.

 

Минојска цивилизција почиње да се развија око 3000. године п.н.е, а свој врхунац доживљава око 1500. године п.н.е. Име је добили премa легендарном краљу Миносу.

Развијала се на грчком острву Криту. Минојски становници нису градили храмове, нити имали велике статуе богова, а чак и дела мањих димензија са религиозним темама су ретка. Ликови бујају од живота, фигуре су обојене, великих очију, а карактеристичне су и купасте сукње. Крићани су у трећем миленијуму п.н.е. били у контаткту са Египћанима, под чијим утицајем су после 2000. п.н.е. развили писмо и градску културу. Минојска уметност је декоративна уметност, коју карактерише снажно осећање за живот и љубав према природи и лепоти.

Knosos

Остаци палате у Кнососу

Критске палате грађене су са мноштвом мањих отворених јединица, међусобно повезаних степеништима и двориштима. Све ове просторије су биле покривене ниским равним таваницама, које су носили дрвени стубови. Највећа међу њима је била чувена Миносова палата у Кнососу. Она је вероватно због великог броја просторија у каснијој традицији повезана са легендарним лавиринтом у који је био затворен Минотаур. Владари Крита нису били ратници. Палате нису биле ограђене одбрамбеним зидовима. На Криту нема утврђења нити ратних тема у уметности. Крићани су били првенствено трговци и морепловци.

Од свих видова уметности најзначајније је зидно сликарство. Велики број ових слика приказује сцене из природе које приказују животиње или птице, које представљају присуство божанске силе и морске животиње. Присутан је ритмичан таласаст покрет, облици су лишени тежине, а тела су витка.

Advertisements