Српски војници прелазе Колубару преко импровизованог моста

Централна државна манифестација којом ће у Републици Србији бити обележена 97. годишњица Колубарске битке биће одржана 15. децембра 2011. године у 11.00 часова одавањем државних и војних почасти код Спомен-цркве са костурницом Светог Димитрија у Лазаревцу у чијој крипти почива око четрдесет хиљада страдалих српских и аустроугарских војника.

Истог дана, у наставку програма одавањем државних и војних почасти код Споменика српском ратнику у центру Лазаревца и код Спомен-храма Светог Ђорђа са костурницом у Ћелијама код Лајковца наставља се обележавање годишњице овог значајног историјског догађаја.

Централну државну манифестацију предводиће изасланик Владе Републике Србије, бригадни генерал Горан Радовановић који ће том приликом положити ловоров венац Владе и обратити се званичницима и грађанима.

Организатор државне свечаности је Влада Републике Србије.

У крипти Спомен-цркве Светог Димитрија и крај Споменика српском ратнику венце ће положити изасланик Владе Републике Србије, представници града Београда, општине Лазаревац, амбасада Аустрије, Мађарске, Словачке и Чешке у Републици Србији, бројних општина, невладиних организација опредељених за неговање традиција ослободилачких ратова Србије и други.

Након церемоније полагања ловорових венаца и одавања почасти, уследиће уметнички програм у реализацији Београдске културне мреже.

Колубарска битка није само највећа савезничка победа остварена током 1914. године, већ је и уџбенички пример вештог стратегијског деловања малобројније и слабије опремљене оружане силе која је из дефанзиве успела да ток борби преусмери у брзу и изненадну офанзивну акцију. Тактика, примењена од стране генерала Живојина Мишића, након победе на Колубари одликованог чином војводе, представља јединствени пример војно-стратегијског преокрета који је безмало пораженој војсци донео најзначајнију победу у читавом Првом светском рату.

Advertisements