Ознаке

, , ,

Битка код Гаугамеле одиграла се 331. п.н.е. између македонске војске Александра Македонског и персијске војске Дарија III. Александар Велики је на Гранику и код Иса поразио Персијанце. Заузео Малу Азију, обалу Медитерана и Египат. Онда је кренуо према срцу Персијског царства. Прешао је Тигар и Еуфрат без отпора. Битка код Гаугамеле била је одлучујућа битка за освајање Персије. Дарије III је као терен за обрачун са Александром одабрао равницу, да може развити своју војску и тиме искористити бројчану надмоћ. Не зна се где се тачно налази Гаугамела, али се претпоставља да је била источно од Мосула у данашњем Ираку. Процењује се да су Македонци имали 7. 500 коњаника и 40. 000 војника пешадије. Персијанци су имали 20. 000 коњаника и 230. 000 војника пешадије.

Македонска фаланга

Дарије III је регрутовао најбоље коњанике из свих сатрапија, а посебно познате скитске коњанике. Припремио је и скитске борне кочије, а пре битке Персијанци су очистили терен од вегетације да би повећали ефикасност борних кочија. Дарије III се поставио у средишњем делу са најбољом пешадијом. Са његове десне стране била је коњица, грчки плаћеници и персијска коњичка гарда. У центар десне стране поставио је персијске бесмртнике, индијску коњицу и мардијанске стрелце. Бесус је командовао левим крилом са Бактријанцима и већим делом коњице из разних сатрапија, те Скитима. Борне кочије су постављене испред са малом групом Бактријанаца. Мазеус је командовао десним крилом са коњицом из разних сатрапија. Коњица десног крила је била величине целе Александрове коњице. Коњица из Јерменије и Каподокије постављена је испред осталих коњичких јединица, да би предводили напад.

Македонци су били подељени на два дела. Десна страна је била под директном Александровом командом, а лева под командом Пармениона. Елитна тешка коњица је била уједно и гарда и најофанзивнији део Александрове војске. Александар се у биткама налазио углавном уз њих и с њима је вршио директне пробоје у облику клина. И овај пут је био са њима. Са њима је била македонска лака коњица. Плаћеничка коњица је била подељена у две групе, са ветеранима на десном крилу, а остатак је био постављен испред агријанских и македонских стрелаца постављених близу фаланге. Парменион је био постављен лево са тесалијским и грчким плаћеницима те трачанским коњаницима. Они су требали повући и довољно дуго издржати удар персијске десне стране, док Александар на десном крилу изведе одлучан удар. На десном крају македонског центра налазили су се плађеници са Крита. Иза њих били су ахајски плаћеници и тесалијска коњица под командом Филипа. На десно је био други део грчке коњице. Онда је долазила фаланга, која је била постављена у две линије. Пошто су Персијанци имали неколико пута више коњице, која се протезала дуж два километра, очекивало се да ће Македонци бити опкољени са страна коњицом.

Током битке Александар Македонски је користио јединствену стратегију, која је поновљена само неколико пута у историји. План му је био да навуче на бокове што више персијске коњице са циљем да се македонска елитна коњица одвоји на страну и створи размак унутар непријатељске одбране довољан за одлучан удар на Дарија према центру. Македонци су кренули напред са циљем да навуку персијску коњицу да нападне. У исто време се лагано кретала удесно елитна коњица са Александрем. Александар је присилио Дарија да први нападне. Дарије је користио борне кочије, али неке од њих су пресретнуте. Македонци су специјално вежбали тактику да ударе са стране борна кочија. Прве линије би се измакле, отварајући празнину, а коњ би одбио да иде на копља прве линије и ушао би у празнину, која је била мишоловка. Улазећи у празнину, кочијаша лако убијају са стране копљима. Док су се Персијанци развукли широко на македонске бокове, дотле Александар довлачи позадинску гарду. Маневар Александра са елитном коњицом додатно ствара отвор у Персијској одбрани између Бесусовог левог крила и Даријевог ценра. Александар се припрема за одлучан ударац. Елитне јединице прелазе у велики клин са њим на челу. Тај велики клин забија се у ослабљени персијски центар и избацује Даријеву гарду и грчке плаћенике. Бесус на лево бива одсечен од Дарија и бојећи се клина почиње повлачити трупе. Дарије тиме долази у опасност да сам буде одсечен. Према већини прича Дарије не издржава него бежи, а остали га следе.

Пукотина у македонској одбрани се створио између македонског центра и левог крила. Персијски и индијски коњаници из Даријевог цента продиру.
Александар је могао да јури за Даријем, али је добио очајнички позив од Пармениона са левог крила. Александар је био постављен пред дилему. Могао је гањати Дарија чиме би докрајчио Персију, али би тиме изгубити добар део армије. С друге стране враћањем на лево помаже Пармениону и спасава војску. Одлучује да помогне Пармениону, а Дарија да прогања касније. Кад је пробијен персијски центар и кад је видео да се повлаче Дарије и Бесус, Мазеус са десног крила почиње повлачење. Али ту персијске јединице захвата неред док их коњичке јединице нападају. После битке Александар иде у безуспешну потеру за Даријем. У бици је заробљен огроман плен, укључујући борне кочије. Дарије бежи са малим делом војске. Персијско царство се дели на два дела. Западни део пада и Александар га преузима. Дарије тражи од источних сатрапија да му остану лојалне. После битке Александар Македонски заузима Вавилон, Сузу и саму престолницу Персије Персеполис.

Битка код Гаугамеле – инсерт из филма „Александар“ (енгл. „Alexander“) из 2004. године у режији Оливера Стоуна с Колином Фарелом у главној улози.