Ознаке

,

Битка код Кане се одиграла у време Другог пунског рата 216. п. н. е. између Риљана и Картагињана предвођених сјајним војсковођом Ханибалом. У њој је Ханибал уништио римску војску и Римљанима нанео најтежи пораз у њиховој историји. Ханибал је извео величанствени подвиг када је прешао Алпе са војском и напао Римљане на њиховој територији. Римљани су регрутовали 8 легија које су предводили конзули Гај Теренције Варон и Луције Емилије Паул, а према античким изворима имали су преко 80000 војника. Картагинска војска је била бројчано слабија. Према античким изворима имала је око 45.000 пешака и 10.000 коњаника. Уз њих је Ханибал располагао и са око 8.000 балеарских праћкаша. Варон је војску распоредио на традиционалан начин – пешадија се нашла у центру, а крила је чувала коњица. Варонов план је био да, користећи бројчану надмоћ, једноставно разбије картагински центар. Ханибал је своје трупе поставио у облику полукруга, тако да његове најслабије снаге у центру буду најистакнутије. Картагинском центру је наређено да на почетку битке не пружа снажан отпор, односно да се повлачи, настојећи натерати Римљане на што брже напредовање, које би рањивима учинило њихова крила. Ханибалова војска је била окренута на западу, па би ујутро Римљанима – који су напредовали на исток – сунце ударало у очи. Истовремено је са југоистока дувао и ветар који је бацао Римљанима прашину у очи.

Римљани су инстинктивно највише напредовали управо према центру где су се картагинске линије чиниле најслабијима. Тако је с временом борбени поредак обе војске добио полукружни облик. Римљани су се нашли у полуокружењу. Римска коњица је уништена већ на почетку битке јер није могла да се носи са далеко надмоћнијом нумидијском коњицом. Римска војска се нашла у обручу који је постепено смањиван како су војници гинули једни за другима.

Према Полибијевим наводима је код Кане погинуло 70.000, а заробљено 10.000 римских и савезничких пешадинаца. Тит Ливије наводи 45.500 убијених римских пешадинаца и 2.700 убијених коњаника, као и 3000 заробљених пешака и 1500 коњаника. Међу погинулима је био и конзул Паул, као и велики број истакнутих римских официра, политичара и великодостојника – 2 квестора, 29 од 48 војних трибуна и 80 сенатора. Ханибал је, пак, имао око 8.000 мртвих, које антички извори описују као „најхрабрије и најбоље међу свим његовим војницима“.

Advertisements