Ознаке

,

Деметра је имала ћерку Персефону, коју је много волела. Та девојка је једног дана брала цвеће у долини Нисе, на обали океана. Тамо је из земље никао чудесан нарцис из чијег корена се развило стотину пупољака слатког миомириса. Када их задивљена Персефона убра, земља се отвори и из ње изађу кола која су вукла четири коња. На њима је био бог подземног света Хад који дограби уплакану девојку и одведе је са собом под земљу.

Отимање и повратак Персефоне

Богиња Деметра узалуд се распитивила за ћерку и тражила помоћ богова, али нико није желео да јој помогне. Тада се она преруши у старицу, сиђе на Земљу и поче да лута међу људима у потрази за својом изгубљеном ћерком. Њено одсуство и њен бол учинише да се све биљке осуше. Тада Зевс, преко свог гласника Хермеса, нареди Хаду да врати Персефону. Кад јој је враћена кћи, Деметра, сва срећна, учини да поново проклијају сви земаљски плодови. Судбина им је да се сваке јесени поново осуше кад Персефона, Зевсовом вољом, мора да се врати у Хадов подземни дом. Бог подземног света дао јој је пре него што је пустио, да би је бар мало везао за себе, зрно нара за које се у давна времена сматрало да има чудесну моћ.
Мит о Деметри често налазимо и у римској митологији где су промењена само имена: Деметра је Церера, а Персефона Прозерпина..

Деметра и Персефона, уручују први клас пшенице младом Триптолему, кога су богови одабрали да људе научи земљорадњи

 

За време свог лутања Деметра стиже до Елеусине где је угости краљ Келеј. Чим ју је препознао, он подиже храм у њену част на брежуљку изнад града. Тако је Елеусина постала средиште култа ове богиње. У близини Елеусине живео је Триптолем који је био сведок отмице Персефоне. Он показа Деметри куда је девојка доведена. У знак захвалности богиња му поклони зрно жита, а Триптолем га рашири међу људима, који су тако упознали хлеб.

 

 

 

 

Приредила: Марија Којчић V3

Advertisements