Ознаке

,

Председник Републике Србије Борис Тадић предводиће централну државну манифестацију одавања почасти поводом обележавања 27. јануара – Међународног дана сећања на жртве Холокауста. Манифестација ће бити одржана 27. јануара 2012. године у 11 часова код Споменика жртвама геноцида у Другом свестком рату који се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду. Том приликом, председник Републике положиће венац и обратити се присутнима. У име Владе Републике Србије венац ће положити и обратити се окупљенима министар културе, информисања и информационог друштва Предраг Марковић.

 

 

 

 

 

 

 

 

Централној државној церемонији одавања почасти присуствоваће преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, председник Савеза јеврејских општина Србије Рубен Фукс, представници министарстава Владе Србије, председник Скупштине Града Београда Александар Антић и чланови дипломатског кора. Церемонији ће присуствовати и председавајући међудржавне Радне групе за међународну сарадњу у области образовања, сећања и истраживања Холокауста холандски дипломата Карел де Бер.

*

*           *

Истог дана, са почетком у 14 часова у Музеју историје Југославије, биће отворена изложба ,,Холокауст у Србији 1941-1944.“. У име Владе Републике Србије изложбу ће отворити министар рада и социјалне политике Расим Љајић. Изложба је приређена под покровитељством Владе Републике Србије и УНЕСКО. Предвиђено је да се током церемоније отварања изложбе присутним српским и иностраним гостима обрате преживели Холокауста Александар Лебл, градоначелник Београда Драган Ђилас и председавајући међудржавне Радне групе за међународну сарадњу у области образовања и сећања и истраживања Холокауста холандски дипломата Карел де Бер.

У уметничком делу церемоније отварања изложбе учествоваће солисткиње Филхармоније младих ,,Борислав Пашћан“ Милица Жугић и Настасја Војиновић. Отварању изложбе присуствоваће преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, председник Савеза јеврејских општина Србије Рубен Фукс, представници министарстава Владе Србије, чланови дипломатског кора, представници међународних организација, Града Београда, Општине савски венац, као и великог броја установа културе, науке и образовања из читаве Републике. Изложба представља јединствен пројекат такве врсте у нашој земљи од завршетка Другог светског рата будући да се ради о свеобухватном представљању најважнијих аспеката Холокауста који се одиграо на територији наше државе између 1941. и 1944. године.

Посетиоци изложбе моћи ће да на једном месту сагледају феномен Холокауста у Србији и да виде читав низ вредних експоната, видео записа, као и сведочанства преживелих која ће бити представљена захваљујући разумевању Шоа фондације (Shoah Foundation) чији је оснивач редитељ Стивен Спилберг. Посебан сегмент изложбе чини меморијални простор осмишљен са циљем одавања почасти свим невино постарадалима током Холокауста. Аутори изложбе су др Момчило Митровић, др Алексеј Тимофејев и мр Јелена Петаковић. Ауторка поставке је архитекта Озарија Марковић-Лашић. Графички дизајнер поставке је Небојша Васиљевић. Дизајнер каталога је Растко Шурдић. Изложбу су организовали Институт за новију историју Србије и Музеј историје Југославије у сарадњи са више од педесет установа културе из Србије, као и водећих институција из иностранства (САД, Израел, Француска, Холандија, Пољска и др.). Реализацију изложбе омогућило је Министарство рада и социјалне политике, а подржали су Министарство културе, информисања и информационог друштва, Град Београд и Општина Савски венац.

По теми, обиму и интересовању које је изазвала у Србији и иностранству, изложба ,,Холокауст у Србији 1941-1944.“ представља један од најзначајнијих пројеката који ће овим поводом бити реализован у ширим међународним оквирима. Изложба ће бити отворена до 1. априла 2012. године сваког дана, осим понедељком, од 10 до 16 часова.

*

*            *

Разумевањем Министарства просвете и науке, 26. јануара 2012. године у свим основним и средњим школама у Републици биће одржани традиционални образовни програми (часови, изложбе, радионице и др.) посвећени трагичном историјском феномену Холокауста.

*

*             *

26. јануара 2012. године са почетком у 13 часова у сали Јеврејске општине Београд (Краља Петра Првог 71а) биће представљено друго, измењено и допуњено издање књиге Бранислава Божовића под насловом ,,Страдање Јевреја у окупираном Београду 1941-1944.“. О књизи ће говорити председник Савеза јеврејских општина Србије Рубен Фукс, Јован Мирковић (Музеј жртава геноцида), проф. др Милан Ристовић (Филозофски факултет у Београду), др Милан Кољанин (институт за савремену историју) и аутор.

*

*          *

Међународни дан сећања на жртве холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација. Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је, поред осталог, преко шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор „Црвени Крст„ у Нишу само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

Потреба да се изнова подсећа на страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама. Антисемитизам је у одређеној мери присутан и у нашем времену о чему сведоче изоловани, али и даље присутни инциденти. Нужност сазнавања чињеница и промишљања страховитих последица холокауста допринеће да се у Србији, као и у другим демократским државама, масовно страдање Јевреја у Другом светском рату и у будућности сагледава као оно што по свом карактеру и обиму јесте – један од највећих злочина против човечности у историји.

Advertisements