Ознаке

,

Сијена је један од најимпресивнијих градова у Италији. Она има јединствен историјски центар са готском архитектуром. Сијена је у средњем веку била изузетно богат град све док ту улогу није преузела суседна Фиренца. Данас је Сијена један од најпосећенијих градова у Италији.
Палата Салимбени саграђена је 1472. године, била је средњовековно средиште најстарије банке на свету.

Дуомо је градска катедрала саграђена у романском стилу у којој се налазе једне од најпознатијих уметничких дела средњовековне Италије. Градња је почела у 12. веку, а главна фасада завршена је тек 1380. године. Дуомо је познат и по томе што му је основа у правцу север – југ, што је неуобичајено за хришћанске цркве.

Овај регион је од средњег века па до данас познат по винима и по маслиновом уљу. Око града се пружају безбројни виногради.Иначе Сијена је град у средишњој Италији. Сијена је светски позната као град са веома добро очуваним старим средњовековним језгром и огромним кутлурним и уметничким наслеђем. Као и остале тосканске градове на брдима Етрурци су први населили Сијену. Обичај им је био да се насељавају на јаке тврђаве на брдима. Римљани су основали град на месту етрурског насеља и на томе месту је настала Сијена. Могуће да је Сијена била под контролом Гала, који су опљачкали Рим. Због лошег положаја хришћанство се није појављивало до 4. века. Тек када су Лангобарди освојили Сијену и околно подручје започео је период напретка. Стари римски путеви пролазили су кроз подручја изложена византијским нападима, па су Лангобарди због тога преместили своје правце кретања, тако да су друмови између Рима и севера Италије почели пролазити кроз Сијену. Због тога је Сијена почела напредовати као трговачко место. Најстарије аристократске породице Сијене повезане су са ломбардским поразом од стране Карла Великог. Тада су град преплавили Франци, који су се поженили сијенским племством. Основали су низ манастира на територији Сијене. Када је умрла грофица Матилда 1115. године настало је неколико независних подручја. Сијена је напредовала и постала је велико средиште зајмодавства и трговине вуном. Најпре је Сијеном управљао епископ, али његова моћ је слабила у 12. веку. Процес јачања световних власти је завршен 1167. године када је Сијена постала независна од црквене власти. До 1179. године Сијена је имала устав. То раздобље је било јако значајно за Сијену, јер тада је изграђена Сијенска катедрала. Тада је настао главни трг Пјаца дел Кампо у Сијени. Изграђене су нове улице, које су водиле ка тргу. Трг је служио и као пијаца, а ту су се одигравали и витешки сусрети. У раном 12. веку самоуправна комуна заменила је аристократску владу. Временом су све више обични људи постајали конзули, а комуна се све више подручно ширила. Сијенски гибелини су уз помоћ краља Манфреда Сицилијанског 4. септембра 1260. године у бици код Монтапертија победили гвелфе из Фиренце. Тада се Сијена суочавала са надмоћном армијом Фиренце. Пре битке су извели велику процесију посвећену Богородици и предали су јој симболички град. Сијена је опустошена кугом 1348. године и никад није повратила некадашњу славу. Отада је Сијена била засењена Фиренцом. Остала је независна до 16. века. Козимо де Медичи је 1554. године сакупио велику царску војску у Фиренци и опседао је Сијену, која је обрану поверила Пјеру Штроцију. Када је Пјеро поражен у бици код Марћана 1554. године. Сијена се више није могла надати помоћи. Сијена се предала 17. априла 1555. године после 18 месеци отпора. Тиме је завршена ера Републике Сијене.

Каснија историја града везана је за историју Фиренце, а од 1860. године за историју Италије.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Приредила: Милица Петровић VI-2

Прочитај радове на исту тему:

Успон градова у средњем веку

Смедерево

Развој средњовековних градова

Средњовековни град Петрус

Ново Брдо

Погледај филм: Средњовековни Београд – 3Д анимација