Ознаке

, ,

Владар,двор и дворски живот

Са својом породицом и дворанима владар је живео на двору који је поред просторија за станованје имао више службених просторија за обављање државних послова. Двор је био раскошно узграђен и украшен уметничким делима. Владара су окруживали дворани: угледна властела, понекад и црквени веродостојници. Дворани су били високи државни службеници који су пратили владара. У личној служби владара налазили су се поверљиви људи с нижим звањима као што су: коњушар, пехарник и собар. Сваки јавни наступ владара имао је свечано обележје.Цвечаност (церемонија)одвијала се по утврђеним ппавилима, било да је реч о наступу на државном сабору, издавању усмених наредби, додељивању повеља, учествовању у поворкама, обредима, витешким турнирима, или пак у лову. Док су дворани често проводили живот у доколици, забавама и играма, сваког озбољниг државника чекали су неодложни послови. Бреме учесталих државних обавеза, понекад су и дуга одсуствовања због ратних похода, остављали су владару мало времена за приватни живот и породицу.

Властела

Крупна властела настојала је да у свему опонаша врховног господара. Они су окупљали сроднике и угледнике из покрајина  којима су управљали као врховни господари. Дворови крупне властеле личили су на владарски двор. Током средњег века изграђен је иделан лик витеза као храбтог и племенитог ратника. Витез храбро ратује за свог господра али у обичном животу он се понаша углађено и уљудно. Своју снагу и надмоћ користи да би заштитион немоћне. Витешке повиге и врлине, који не одговарају стварности, препричавали су и опевали оновременци.

Живот у средњовековном граду

Средњовековни град био је пренасељен иако је у просеку имао мање од пет хиљада становника. Највећи део времена они су проводили у кућама где су им биле радње. Оне су се налазиле у приземљу које се називало трем,док се на спратовима становало. Радње и гостионице су се рано затварале. Било је не могуће радити под исувише лошим светлом. На улицу се излазило са упаљеним бакљама или фењерима. У средњовековном граду није било канала за одвођење прљавштине и отицање воде. Грађани су кроз прозор на улицу бацали отпатке и смеће. Улицама су лутале свиње, гуске и кокоши тражећи храну. Град је због нечистоће био веома погодан за ширење болести. Болести нису штеделе ни село ни град,али у граду су се брже шириле. Од XIII века постепено се мењао живот у градовим. Они мењају и изглед. Почињу да се граде поплочане улице и раскошне јавне грађевине.

Начин становања

Куће су биле различите величине-од велелепних палата до уџерца са једном просторијом. Станови су били неугодни и мрачни. Од броја просторија зависила је њихова намена. Водило се рачуна о радним просторијама. Траговци и занатлије становали су на спрату док су послове обављали у приземљу. На селу се педност давала радним просторијама и оставама, док се становало у скученим условима.

Приватни живот

Кућа и стан су основна језгра приватног живота. У кући ли стану живеле су уже или шире породице. Уже породице су се углавном састојале од брачног пара са децом, чешће су насељавале град него село. На селу се око истог огњишта окупљало више сродника. Они су чинили породичну задругу. Списатељи XV века подржавали су заједнички живот шире породице: „Желим да сви моји живе под истим кровом,да се греју на истој ватри и да једу за истом трпезом.“ Приватни живот уже или шире породице постајао је богатији проширивањем круга пријатеља, затим солидарним и присним односом са суседима. Високо се ценило кумство као духовно сродство. Кумовима су увек била отворена врата. Приватни живот у строго затвореном простору, иза дворичен ограде и браве, имао је своје наличје. Потпуно затворен приватни живот могао је да сакрива нежељене сукобе, јаче изражене у кући ного на јавном месту. Довољно говори чињеница да је жена током средњег века била у изузетно подређеном положају, док је отац породице био неприкосновен господар у кући. Његова реч се слушала без поговора. Такав однос у породици наслеђен је из обичајног права.

Приредила: Ксенија Ранковић 6-4

Прочитај радове на исту тему:

Свакодневни живот у средњем веку

Свакодневни живот у средњем веку – медицина, мода…

Свакодневни живот у средњем веку – друштво