Ознаке

Већина становништва живела је на селу. Села су била врло непривлачна насеља са грубим пространим кућицама, врло прљавих зидова споља. Становништво је свакодневно јело 20 декаграма грубог хлеба уз мало сира, млека, меса, маслаца, поврћа и одређене количине слабог пива. Није било ни виљушки ни тањира. Носили су одећу коју су сами правили од лана и конопља. Племићки дворци су били саграђени од камена. Имали су квалитетан кров, украсне црепове, а подови су били прекривени сламом или рогозом. Племство се хранило пиринчем који је био веома цењен. Јела су била зачињена мирођијом, бибером, црвеним и жутим шафраном. Пило се вино и пиво.

Медицина

Током раног средњег века,становништво градова и села ослањало се на народну медицину. Биљке које су користили су: камилица, рен, босиљак, купус, детелина, коморач. На пример за купус се веровало да лечи од  дијареје, проблема са бубрезима, органима за варење. Осим коришћења биљака користили су се мноштво лекова животињског порекла. На пример, ако некога уједе пас он треба да поједе длаке тог пса што га је ујео. Постојали су и лекови који терају демоне, вештице и ђаволе, нпр. бели лук. Куга је харала светом у средњем веку. Њени симптоми су били ужасне главобоље,праћене знојем и дрхтавицом али и гнојним отоцима. Патње жртве су се завршавале смрћу и агонијом.

Мода

Током  средњег века, одело је постало одраз богатства и друштвеног положаја. Најфинији материјали свила и крзно лакше су могли да се набаве. У Италији се о облачењу водило много више рачуна него било где у Европи. Да би се видело како читаво домаћинство одише богаством добростојеће породице су послугу облачиле у раскошну одећу.

Приредила: Невена Сантрач 6-4

Прочитај радове на исту тему:

Свакодневни живот у средњем веку

Свакодневни живот у средњем веку – владар, двор и дворски живот

Свакодневни живот у средњем веку – друштво