Ознаке

Ново Брдо је средњовековни град и рударско место. Налази се на Великој Планини северно од Гњилана, између изворишта Прилепнице и Новобрдске и Криве реке, левих притока Биначке Мораве. Новим Брдом називао се и предео око овога града у поречју споменутих двеју река с околним планинским подручјем. Око рушевина града многобројни су остаци старог рударства и рударских насеља. Зидине унутрашњег и спољашњег града добро су очуване. Подграђе око Прилепнице бранили су градови Призренац и Прилепац. Подграђе се спустало и до Криве реке која се тада звала Тополница. Ново Брдо се први пут помиње 1326. године као познато рударско и трговачко место. Турци су први пут опсели Ново Брдо 1412. године али без успеха. У новообновљеној Србији град је пострадао већ 1444. године када је поробљен и попаљен. Коначни пад под турску власт наступио је 1. јуна 1445. године.

Ново Брдо је била варош разбијеног типа. У њему се живело по закону града Новог Брда. Његове трговачке везе су прелазиле границе Балканског полуострва, поготово на западу, преко Јадрана, до Италије и даље. За све то је било заслужно огромно рудно богатство Новог брда, које је било једно од најчувенијих места тог доба. Саски рудари су били главни рудари, а осим Дубровчана у других, на тргу су трговали и саски грађани. Новобрдски рудници су у 15. веку нарочито познати по производњи гламског сребра. Ова врста сребра садржила је у себи и до 33% злата. Дубровачки трговци настајали су да овакву руду откупе по цени обичног сребра, како би сами рафинирали злато тако стекли огромну добит.

Новобрдска тврђава подигнута је на усамљеном, само са истока приступачном, врху Мале планине у међуречју Прилепнице Новобрдске и Криве реке које су леве притоке Биначке мораве. Тврдјава је подигнута почетком 14. века са циљем заштите богатог рудног подручја. Околина тврђаве је препуна остатака насеља и рудника из тог доба. Сама тврђава се састоји од Горњег града и Доњег града. Посебну лепоту Новобрдској тврђави даје велики крст на западној кули Горњег града изведен у тамноцрвеној боји који представља симбол тврђаве. Данас је цео простор некадашње тврђаве у рушевинама.

Приредила: Драгана Арнаут VI-3

Прочитај радове на исту тему:

Успон градова у средњем веку

Смедерево

Сијена

Развој средњовековних градова

Средњовековни град Петрус

Погледај филм: Средњовековни Београд – 3Д анимација