Ознаке

,

У Галерији Матице српске у Новом Саду, у оквиру програма обележавања националног празника Републике Србије Сретење – Дан државности Србије, свечано је отворена изложба ЗА ЉУБАВ ОТАЏБИНЕ. Патриотизам у српској култури XVIII века, аутора мр Владимира Симића.
Реализацију изложбе помогло је Министарство културе, информисања и информационог друштва Републике Србије.
Изложба За љубав отаџбине. Патриотизам у српској култури XVIII века представља феномене државе и патриотизма, њихово место у српској култури и уметности XVIII века. Објашњавају се значења, али и трансформације које су ова два појма доживела у схватањима људи доба барока и просветитељства. Патриотизам је био једна од кључних идеја која је уобличавала нововековну, али и савремену политичку културу, што се одражавало и на уметност и на визуелну културу тог времена. Иако се најлакше могу препознати у интерпретацији уметничких дела, патриотске идеје су исказиване и у елитној и у популарној култури, у чиновима појединаца и заједнице, у литерарној продукцији (брошурама, памфлетима) или кроз ликовне наруџбине.

На изложби подељеној у неколико сегмената: Династички патриотизамПросветитељски патриотизам и реформске идејеВерски патриотизам и Политички пејзаж – патриотски простор, кроз уметнички материјал (око 100 изложених дела) биће презентоване основне идеје из корпуса патриотске мисли XVIII века. Разноврстан уметнички материјал (слике, графике, медаље, минијатуре, дигитални принтови), поред дела из Галерије Матице српске, највећим делом чине позајмице из: Народног музеја у Београду, Музеја града Београда, Војног музеја у Београду, Музеја Српске православне цркве у Београду, Патријаршијског двора у Сремским Карловцима, Музеја епархије будимске у Сентандреји, Музеја Војводине, Градског музеја у Сомбору и из приватног власништва.
Поред приређивања изложбе Галерија објављује и научну студију мр Владимира Симића, ЗА ЉУБАВ ОТАЏБИНЕ: патриоте и патриотизми у српској култури XVIII века у Хабзбуршкој монархији.
Током трајања изложбе биће приређен пратећи програм: стручна тумачења, предавања и промоција књиге.
Аутор изложбе је мр Владимир Симић.
Кустос изложбе је Снежана Мишић.
Изложба ће бити отворена до 17. марта 2012. године.

Извор: Галерија Матице српске

Advertisements