Ознаке

,

Интернет није само мрежа рачунара, него и велика неформална заједница људи с властитим кодексом понашања. Сви знамо да култура понашања није нешто с чим се родимо, већ нешто што стичемо васпитањем. Интернет портал Облак знања доноси неколико савета везаних за комуникацију путем интернета:

1. На туђим веб страницама, блоговима или форумима понашајте се као пристојан гост, што подразумева уљудно понашање и лепо изражавање.
2. Увек се питајте три ствари:“Јесу ли информације које шаљете – добре, истините и корисне? ”.
3. При цитирању или преузимању текстова увек наведите и њихов извор или аутора.
4. У дописивање не употребљавајте велика слова јер ће она изгледати као да галамите или вичете. Ово је уједно и прилика да усавршите правилно писање великих и малих слова.
5. Немојте псовати, лагати, вређати, претити и бити насилни према другима.
6. Не учествујте у трачевима и расправама у којима се неко оговара, већ радије настојте некоме улепшати дан.
7. Када обликујете свој профил и стављате своју фотографију, упитајте се како би се осећали да ту слику видите у дневним новинама.
8. Нигде на интернету не објављујте личне податке о својим пријатељима, садржај ваше електронске комуникације или фотографије, а да за то нисте добили њихову сагласност.
9. Не расправљајте с онима који исмевају нечији изглед или особине, односно који потпирују верске, националне, расне, полне или било које друге сукобе. Најбоље реакција на провокације – не реаговати.
10. Не шаљите својем пријатељу за рођендан е – маил, већ га назовите телефоном или га посетите. Рођендан је стварни, а не виртуални догађај.
11. Немојте слати поруке и одговарати на њих кад сте љути. На интернету увијек остаје писани траг који неко може употребити против вас.
12. За кројење правде у стварном животу одговорни су полиција и судство, а на интернету администратори и модератори. Не упуштајте се у самосталне акције, већ се у случају кршења закона или правила пристојног понашања обратите њима за помоћ.
13. Не шаљите поруке интимног садржаја јер их увек неко може прочитати због чега вама или примаоцу поруке после може бити жао.
14. Не чините ништа што је противзаконито или што је у супротности с моралним нормама.
15. Ако наиђете на отворен сандучић електронске поште, одјавите се с њега и затворите га. Правило о неотварању и нечитању туђих писама једнако вреди и на интернету.
16. Не шаљите поруке за које нисте сигурни да их људи желе примити, нпр, рекламне поруке, ланчана писма, тешке датотеке или непримерене садржаје.
17. Представљање туђим именом строго је забрањено.
18. И за крај. Не чините другима оно што не желите да други чине вама.
 

Извор: Модра Ласта, Школска књига

Текст преузет са: Облак знања

Advertisements