Ознаке

Одлике средњевековне културе

Средњи век је дуго био потцењен и недовољно вреднован са својим достигнућима на пољу културе и уметности, па је чак сматран мрачним и заосталим. То је у великој мери због тога што му претходи чудесна антика, а после њега следи процват ренесансе. Ипак, средњи век оставио је за собом велика дела сасвим нове и оригиналне вредности као споја ранијих цивилизацијслих достигнућа.
Средњевековну културу је обележила религија, а чиниле су је три главне цивилизације: византијска, западноевропска и арабљанска. У уметности се доминантно развија архитектура коју обележавају правци романика и готика.

Романичка архитектура
Рана средњевековна култура је углавном била везана за манастире. Романичка уметност везује се за период од краја 10. До 12. Века. Ова уметност добила је назив романичка јер означава повратак естетским начелима римске антике. Углавном су се градиле монументалне грађевине (цркве – базилике) са сводовима, изузетно дебелим зидовима, снажним стубовима, уским прозорима и великим порталима. Познати примери ове архитектуре су катедрале у Арлу и Тулузу у Француској, Павији и Пизи у Италији, у Вормсу, и Бамбергу у Немачкој. Ове грађевине су богате разноликим скулптурама са изразитим религијским и декоративним одликама.

Криви торањ катедрале у Пизи


Готичка архитектура

Готичка уметност се првобитно развија у Француској, иако име потиче од германских племена Гота. Одатле се шири по целој Европи и архитектонска дела касне готике представљају врхунац средњевековне уметности. Вештина мајстора градитеља готичких грађевина достигла је врхунско умеће. Катедрале су грађене углавном од камена, као камени торњеви који стреме у небо са стрмим високим крововима и звоницима и украшеним китњастим декорацијама. Светлости се придавао посебан значај, па су прозори били застакљивани бројним витражима. Грађене су деценијама, а понекад и више векова. Чувене су катедрале у Келну, Богородичина црква у Паризу и катедрале у Шартру и Ремсу. Култура и уметност средњег века је углавном везана за архитектуру, па се сликарство и други облици уметности веома мало помињу, иако се и романика и готика везују за све гране уметности.

Катедрала у Келну (Немачка)

Нотре Дам – Богородичина црква у Паризу

Наводно се на месту данашње катедрале налазила црква, а пре ње римски храм. Париска катедрала Нотре Дам посвећена је Девици Марији. Настала је 1163. године када је под окриљем париског бискупа почела изградња. Градња петобродне базилике која је унутра висока и до 35 м, завршена је средином 13 века. Карактеристична за француску готику је пре свега западна фасада са своје две куле од којих је свака висока 69 м и три раскошна и уметнички украшена портала. Техника типична за готске катедрале спољних подупирача зидова, потпорних лукова и стубова сматра се проналаском градитеља Нотре Дама. Црква и двориште важе за центар Париза и Француске. Одатле се мере раздаљине између главног града и свих осталих тачака земље.

 

 

 

 

 

 

 

 

Приредила: Теа Чавић VI-4

Погледај чланке на исту тему:

Уметност и наука средњег века

Српска уметност средњег века