Ознаке

Промоција књиге Југославија и свијет 1968, одржаће се у среду 28. марта 2012. У 19 часова у биоскопској сали Музеја 25. мај.

Књига Југославија и свијет 1968. историчара Хрвоја Класића проблематизује ситуацију у Југославији током једне од најбурнијих година друге половине 20. века и нуди нову интерпретацију догађаја који су обележили шездесете у социјалистичкој Југославији. Аутор се бави економском ситуацијом и променама у земљи које су највећим делом условљене започетом привредном реформом 1965, а посматра и положај Југославије 1968. године у европском и светском контексту, њен однос према Покрету несврстаних, Варшавском блоку и Западу. Кроз цело дело посматра се положај и улога Јосипа Броза, како у земљи, тако и на међународној политичкој сцени.

„Зашто баш 1968.? Била је то свакако једна од најтурбулентнијих година друге половине 20. века. Рат у Вијетнаму био је у пуном јеку. Атентати на Мартина Лутера Кинга и Роберта Кенедија подсетили су светску јавност да ни високоразвијена демократска друштва нису имуна на недемократске облике политичке борбе. Млади, пре свега студенти, без обзира на расу, пол или порекло, врло бурно изражавају своје незадовољство светом у којем живе. Политичка елита у Москви још једном се потрудила да докаже да је социјалистичка пракса неспојива с „људским ликом“. Турбуленције нису заобишле ни Југославију. Двадесет пет година након оснивања, федерација састављена од шест република и покрајина проживљавала је економску, политичку и социјалну кризу. Разлике у погледима на југословенску будућност присутне су унутар савезног руководства, између републичких руководстава, али и у најширој јавности.“ (из предговора)

Осим најширој публици, књига ће послужити и као вредна литература научницима, студентима хуманистичких дисциплина и бројним учесницима представљених догађаја, али и као подстицај даљем истраживању савремене историје. „Југославија и свијет 1968. утемељена је на грађи из различитих архива, исцрпна и жива када реконструише поједина збивања, а опет књига која одаје дух преломне, револуционарне, немирне 1968. у Француској, САД – у и, највише, у Југославији. Књига Југославија и свијет 1968. пуно је више од научног текста. Она је забавна, важна и потребна.“ (рецензент Твртко Јаковина)

О књизи ће говорити историчари др Љубомир Димић и др Твртко Јаковина, уредник Кристијан Вујичић и аутор

О аутору:
Хрвоје Класић дипломирао је 1997. године на Одсјеку за повијест Филозофског факултета у Загребу, на истом факултету је магистрирао и докторирао. Од 1995. запослен је као професор историје у сисачкој гимназији, а од 2003. на Филозофском факултету, Одсјеку за повијест. Добитник је Годишње награде Друштва свеучилишних наставника и других знанственика у Загребу за 2006. годину. Исте године добио је и Годишњу награду града Сиска за књигу Хрватско прољеће у Сиску. Коаутор је документарне серије Хрватско прољеће, настале у продукцији ХРТа 2011. године.

Извор: Музеј историје Југославије