Ознаке

Стара Грчка се простирала на територији обале средоземног мора где су Грци први пут пристигли око 2000. године пре н.е. Уместо једне државе, Грчка се делила на полисе, а сваки полис је имао своје државно уређење. Без обзира на то, сви становници Хеладе су живели слично.

Ћуп приказује слику жена које долазе по воду.

Куће су биле саграђене од дрвета или опека, а врата су се отварала напоље. Имале су обично један, ретко два спрата. У кућама са више спратова је живело по неколико породица. У кућама није било много намештаја. Богати људи су украшавали зидове шареним плочицама и мозаицима. У кућама углавном није било купатила. Постојала су јавна купатила, нека и са топлом водом. Само су богати уживали у купању у кадама у кући, након чега су утрљавали мирисна уља у кожу. Богате породице имале су робове који су  радили тешке послове на њивама, пољима, радионицама и у кући.

Жена која преде.

Одећа Старих Грка се састојала из тунике која је, заправо, била велико парче правоугаоног платна и огртача. Причвршћивале су се чиодама и каишем око струка. Зими су се носиле тунике од вуне, лети од лана. Имућнији су носили тунике у боји, док су сиромашнији носили обичне беле. Женама су тунике морале да буду до чланака, а мушкарцима до колена. Углавном су ишли босоноги, али када су носили обућу, то су биле кожне сандале или чизме.

Амфора приказује како су се брале маслине. По дрвету се ударало штаповима и одатле су опадале маслине.

Исхрана је била разноврсна. Јеле су се житарице, смокве, маслине и разне врсте рибе. Богатији су себи могли да приуште и месо ( свињетину и пилетину). Волели су да зачињавају храну. Пили су вино, у које су додавали још нешто како би му побољшали укус. Маслине су представљале важан део исхране, од њих су правили маслиново уље.

Мушкарци који нису били богати, или су служили у војсци или су се бавили земљорадњом, трговином или занатством. Женама је скоро све било забрањено и оне су само радиле кућне послове и бринуле о деци. Деца су, углавном, проводила време играјући се играчкама или неких друштвених игара. Богате жене су смеле да излазе само у пратњи робова или мушкараца.

Хелени су волели да иду у позориште, да гледају комедије и трагедије. Док су се кретали по трговима, волели су да посматрају борбе животиња и да се диве вештинама мађионичара. У слободно време су се играли друштвених игара које су се већином играле коцкицом.

Грчка цивилизација је по много чему била инспирација савременом друштву и још дан-данас успева да фасцинира историчаре својим односом према животу и доприносом култури, уметности и науци.

 

Приредила: Амина Фаруки V-1

 

Погледај повезане чланке:

Свакодневни живот – жене и деца у Старој Грчкој

Стара Грчка – свакодневни живот

Advertisements