Ознаке

Пера Тодоровић, рођен 2. маја 1852. у селу Водице, смедеревски округ.

Припадник социјалистичког покрета Светозара Марковића. Уређивао социјалистичке часописе: „Реч“ и „Стража“ и листове: „Јасност“, „Нова јавност“, „Ослобођење“ и „Старо ослобођење“.

Суђен због организовања демонстрација Црвени барјак (1876) у Крагујевцу. Учествовао у српско – турском рату (1876 – 1878). По окончању рата одлази у Нови Сад, одакле је протеран. Био у Бечу и Паризу. У Београд се вратио 1880.

Покретач лист „Самоуправа“ и један од организатора прве политичке партије у Србији, Народне радикалне странке.

Због Тимочке буне (1883) као члан главног одбора Народне радикалне странке осуђен на смрт. Краљ Милан га помиловао.

У Пожаревачком затвору написао писмо краљу Милану, које је омогућило осуђеним радикалима пребациванје у Београд. У београдском затвору посетио га краљ Милан и са њим постигао договор о споразуму радикала и напредњака. Иако су на то пристали, по изласку из затвора, радикали нису поштовали договор. Дошло је до сукоба Тодоровића и странке. Избачен из странке, нападан за издају, Тодоровић је наставио борбу.

Сарађивао је са краљем Миланом и краљем Александром Обреновићем

Покренуо је листове: „Самоуправа“ (1886) и „Радикал“, као и више календара – књига за народ. Од 1889. до 1902. издавао је први дневни лист у Србији, „Мале новине“.

Био је плодан писац: романи, дневници, мемоари, путописи. Његова најпознатија дела су „Дневник једног добровољца“ из српско – турског рата и историјски роман „Смрт Карађорђева“.

Напредан и потискиван, он је заслужено место у књижевној историји почео добијати тек од половине педесетих година прошлог века. Највише његових дела објављено је крајем века, а написане су и три монографије о њему.

У његовом завичају установљена је награда која је носила његово име и била додељивана за најуспешније радове о његовом животу и делу.

Касније је награда замењена конкурсом радова ученика и ученица средње и основне школе у Смедеревској Паланци. Сваке године на одређене теме, они под шифром, достављају своје радове. Прва три најбоље оцењена рада сваке године добијају симболичне награде, које се добитницима уручују 2. маја, на дан рођења Пере Тодоровића.

Овом манифестацијом је постигнуто најважније: да се дела Пере Тодоровића читају.

На блогу Учионица историје постављена су четири рада на две теме („Мало село Водице и велико дело Пере Тодоровића“, „Каква размишљања (осећања) побуђује у мени данашњи изглед куће Пере Тодоровића у селу Водице“) са овогодишњег конкурса. Постављени радови су избор уредника блога Учионица историје.

Каква осећања побуђује у мени данашњи изглед куће Пере Тодоровића у селу Водице

Каква размишљања побуђује у мени данашњи изглед куће Пере Тодоровића у селу Водице

Мало село Водице и велико дело Пере Тодоровића

Мало село Водице, велико дело Пере Тодоровића – аутор: Невена Ћирић