Ознаке

Као ћерка Птоломеја XII владара Египта, Клеопатра VII  је била изданак   династије Птоломеја коју је основао Птоломеј, један од заповедника у војсци Александра Великог. Римљани су подржавали монархе из династије Птоломеја, који су им заузврат чинили финансијске услуге. Клеопатрин отац улагао је огромно благо не би ли обезбедио римску потпору али то није спречило Клеопатрине старије сестре, Трифену и Беренису да кују завере против њега. Кад јој је 51. године пре нове ере умро отац Клеопатра је као најстарија преживела кћерка, наследила престо заједно са својим млађим братом. По традицији краљ и краљица били су у исти мах и брат и сестра, и муж и жена тако да се од Клеопатре очекивало да се уда за свог брата Птоломеја XIII. Он и његов први министар Потиније желели су да влада сам али га је 49.године пре нове ере Клеопатра развластила и отерала у прогонство. Године 48. пре нове ере када је римски војсковођа Јулије Цезар кренуо у поход на Египат Клеопатра се уплашила за живот. Постала је Цезарова љубавница јер се борила за голи опстанак.

Клеопатра и Цезар

Уз помоћ појачања која су му послата из Рима Јулије Цезар је поразио египатску војску на чијем је челу била друга Клеопатрина рођена сестра Арсиноја IV. За време тог похода Птоломеј XIII се удавио, у тешком златном оклопу није успео да се одржи на површини Нила. Клеопатра је сада могла да влада Египтом са својим најмлађим братом Птоломејом XIV.  Цезар се већ вратио у Рим када је она донела на свет дечака коме је дала име Птоломеј Цезар, а звали су га Цезарион („мали Цезар“). Недуго потом под изговором да хоће да склопи споразум Клеопатра је посетила Рим. Уобичајена пракса у то време је била да се заробљеници приказују у тријумфалним поворкама, и тако је Клеопатра имала прилике да гледа своју сестру Арсиноју у Цезаровој победничкој поворци. Кад је Цезар убијен, Клеопатра се вратила у Египат. Постоји вероватноћа да је сама организовала убиство свог савладара Птоломеја XIV да би на његово место довела свог сина Цезариона (Птоломеја XV). У наредне три године Клеопатра је настојала да избегне сукоб око власти који је у Риму избио после Цезарове смрти. Поново је успоставила ред и вратила своју краљевину на пут просперитета, израставши у омиљену и предузимљиву владарку. Године 42. пре нове ере римским светом владала су два човека: војни заповедник Марко Антоније и Октавијан (будући цар Август). Они су поделили власт међу собом, а Антонију је припала област источног Средоземља. Антоније је позвао Клеопатру у Тарс (у данашњој Турској) и Клеопатра је још једном освојила освајача, засенивши Римљане својим држањем и лукавством.

Клеопатра и Марко Антоније

У Тарсу су Клеопатра и Антоније постали љубавници али страст ће тек у времену које долази надвисити политику. Није много времена прошло, а Антоније се вратио својој жени Фулвији, Римљанки која се у то време налазила у Грчкој пошто је Апенинско полуострво напустила после неуспеле побуне против Октавијана. Године 40. пре нове ере Фулвија је умрла, што је Антонију омогућило да поново склопи мир са Октавијаном тако што ће његову сестру Октавију узети за жену. Клеопатра је у међувремену родила близанце: дечака Александра Хелија (сунце) и девојчицу коју је назвала Клеопатра Селена (месец). Антоније се године 37. пре нове ере вратио у Египат, иако је и даље био у браку са Октавијом оженио се Клеопатром. У часу кад је кренуо у неуспели војни поход на Парћане она је чекала бебу коју ће назвати Птоломеј Филаделф. Наредни Антонијев ратни поход у Јерменију, донео му је успех. Његов победнички повратак у Египат био је пропраћен догађајем који је остао упамћен као „даривање Александрије“. Са златног престола Клеопатра и Антоније прогасили су себе за жива божанства, она ће бити Изида, а он Дионис/Озирис, а своју децу за владаре земаља које су у том часу биле под влашћу Рима. После тога Октавијану није било тешко да убеди римски сенат да обезбеди средства за општи рат против Клеопатре, која је очито намеравала да Риму наметне Египат као супарничку силу. После пораза који су јој Римљани нанели у бици код Акција, недалеко од Грчке обале, Клеопатра је побегла у Египат са 60 лађа натоварених благом, а за њом је пошао и Антоније. Под опсадом у Александрији Антоније је извршио самоубиство, а Клеопатра је вероватно свесна да је чека судбина главне звезде у Октавијановој победничкој поворци, такође одузела себи живот, верује се тако што је пустила да је уједе змија отровница скривена у кошари пуној смукова. Октавијан је услишио Клеопатрину последњу молбу да буде сахрањена заједно са Антонијем. Имала је 39. година. Њен најстарији син Цезарион је погубљен, али сматра се да да су осталој њеној деци животи поштеђени. 

 

Приредила: Николина Вукашиновић VI-4