Ознаке

Ове величанствене грађевине налазе се на самом рубу Либијске пустиње, око 8 км југозападно од средишта Каира и вековима су скретале пажњу и подстицале знатижељу како обичних људи тако и истраживача. Настале су негде око 2650. и 2550. год пр. н. е. и припадале су фараонима Кеопсу, Кефрену и Микерину. Краљевом смрћу пирамида постаје његово место преласка на други свет. Сама гробница налазила се дубоко под земљом, била је правоуганог облика и називала се мастаба, која на арапском језику значи клупа. Краљичина гробница налазила се у самом средишту док је изнад ње направљено светилиште. Зидови просторија прекривени су хијероглифима и то су молитве и упутства о преласку на други свет, а такођер и први знаци писмености у Египту. Велике пирамиде окружене су мањим пирамидама и оне су припадале члановима краљевске породице и богатим поданицима.


 

 

 

 

 

Кеопсова или Велика пирамида висока је око 150 м и свака страна пажљиво је орјентисана према странама света. Сматра се да је око 100000 људи градило ову грађевину пуних 20 година, а сваки камен висок је 2 м и до 5 м дуг. Блокови су вађени из каменоломана на левој обали Нила, а будући да се то могло радити само у време изливања Нила, у пролеће, сматра се да је за градњу требало 20 година. Пирамида се састоји од готово 2300 блокова а главни надзорник за изградњу био је Кеопсов нећак. Радови на пирамиди окончани су 2580. год. пр. н. е. Испред Кеопсове пирамиде налази се Сфинга висока 20 м и дуга 74 м и у њеном подножју налази се улаз у пирамиду. Кеопсову пирамиду окружују и мање пирамиде.
Кефренова пирамида је много мања од очеве, Кеопсове, пирамиде али и очуванија. Саграђена је од гранитних блокова црвене боје, док су јој подови бели.
Микериносова пирамида изграђена је од гранита веома високог квалитета и много је мања од осталих. Погребни део украшен је мноштвом кипова и улаз јој је са северне стране.


Пирамиде у Гизи су једино сачувано чудо Старог света. Својевремено је пред овим грађевинама застао и Александар Македонски да би се дивио раду својих предака. Кеопсова пирамида била је највећа грађевина на свету 4000 год., све до 14. века када ју је надмашила Катедрала у Линколну.

 

Приредила: Александра Бунчић V-1

Advertisements