Ознаке

Остаци старог града Диониса

Стара Грчка настала је у Бронзано доба, око 2000 год. пре. нове ере, на острвима у Егејском мору и на територији данашње континенталне Грчке. Стари Грци припадају породици индоевропских народа. То није била једна држава у данашњем смислу те речи, већ један народ са више племена. Живели су утврђеним насељима – градовима који су се називали полисима. Полиси су имали своје владаре – краљеве и своје државно уређење.
Свакодневни живот Старих грка није се много разликовао без обзира на то где су живели. Палате и ретке двоспратне зграде, изграђене углавном од тесаног камена и дрвених греда, биле су резервисане за владаре и богатије Грке. Палате су украшаване керамиком и мозаицима који се и данас могу видети а у раскошним одајама владара и богатијих Грка постојала су и купатила са топлом водом. Богати Грци су имали робове који су радили на пољима и били послуга у њиховим палатама. Обични становници живели су углавном у дрвеним или приземним зградама од опеке. Са мало намештаја и без купатила.Постојала су јавна купатила за сиромашне грке.

Старогрчка керамика

Стари Грци су се бавили углавном пољопривредом, трговином, производњом керамике, бродоградњом и поморством. Пловили су широм Средоземног мора у потрази за металима и трговали својим производима највише са старим Египтом.Многи мушкарци су служили у војсци.Жене су водиле рачуна о кућним пословима, чувале децу и бавиле се плетењем. Жене богатих Грка нису смеле да излазе из својих Исхрана се углавном базирала на житарицама,воћу и поврћу, само ретки и имућни могли су себи да приуште месо и то углавном пилетину и свињетину. Уз сваки оброк стари Грци су пили вино а од маслина су добијали уље које су користили у свакодневној исхрани. Гардероба се састојала од ланених туника које су приказивале и друштвени статус онога ко је носи, па су тако обични грађани носили беле док су богатији имали тунике у разним бојама а владарске тунике су биле везене златним нитима.Мушкарци су носили краће тунике до колена са каишем око струка док су жене носиле дугачке тунике причвршћене разним шналама. Сандале су носили углавном богатији и оне су израђиване од коже. Деца владара и богатих грка су имала учитеље који су их подучавали ратничким вештинама,филозофији и математици.Остала деца су слободно време проводила у игри играчкама и коцкама.

Остаци античког позоришта

Друштвени живот се углавном одвијао на трговима где су одвијале борбе животиња као и представе разних акробата и мађионичара, постојала су и позоришта у којима су се одигравале представе инспирисане грчким боговима.
Стари Грци су својим политичким,привредним и културним животом оставили дубок траг у развоју цивилизације и поставили су основе многим цивилизацијама које су настале после њих.

 

Приредила: Милица Цвјетичанин V-1

 

Погледај повезане чланке:

Свакодневни живот – жене и деца у Старој Грчкој

Свакодневни живот у Старој Грчкој