Ознаке

, ,

Грчка митологија је скуп прича који припадају старим Грцима и чији су предмет њихови богови и хероји. Митови спадају у прве облике људске маште и настају због потребе људи за исказивањем свих феномена са којима су се сусретали људи током свог живота. За време родовских односа, грчка религија са састојала у обожавању природних појава, као што су животиње, земља и дрвећа а након распада, у хомерско доба, грчка религија је замењена веровањем у богове. Грци су створили много богова које су замишљали у људском облику, који су имали људску нарав, били бесмртни и свемоћни. У грчкој митологији помињу се и полубогови, који се називају херојима. Они имају натчовечанску снагу, памет и спретност. Обично су били синови богова и смртника, заштитници људи, убице чудовишта и разбојника. Најпознатији грчки хероји су Херкул, Тезеј, Јасон, Персеј и Диоскури. Један од најчувенијих митова је мит о Персеју.

Персеј са Медузином главом

Персеј је син бога Зевса и мајке Данаје. Пророчанство је Данајином оцу Акрисију, краљу Арга, рекло да ће његова ћерка родити сина од чије ће руке погинути. Да се ово пророчанство не би обистинило, Данајин отац Акрисије је своју ћерку затворио у подземне просторије од бронзе, да јој нико не би могао прићи. Зевс је успео да се провуче кроз једну пукотину на зиду претворивши се у златну кишу и тако стигао до Данаје. Данаја је затим родила сина Персеја и неговала га кријући га од свог оца. После неког времена, Акрисије је сазнао да је добио унука. Да би опет избегао пророчанство, Акрисије је Данају и Персеја затворио у дрвени ковчег и бацио их у море. Али Персеју није било суђено да се удави. Морски таласи су дрвени ковчег однели далеко према острву Серифу. На острву је ковчег пронашао рибар Диктије, брат краља Полидекта. Довео је Данају и Персеја у краљевску палату и краљ Полидект их је лепо примио, пружио им гостопримство и обасуо бригом и пажњом. Убрзо се краљ Полидект заљубио у Данају, али га она није волела и није хтела да му роди сина којег је он јако желео. Ни после годину дана завођења, није попустила. Полидект је онда решио да се освети Данаји, али Персеј је већ био довољно велики да одбрани мајку. Краљ Полидект је схватио да би морао да се ослободи Персеја да би остварио свој циљ. Изразио је пред Персејом сумњу у његово божанско порекло и позвао га да му доказ о томе пружи неким делом. Када је Персеј пристао, Полидект му је дао задатак да убије Горгону Медузу у донесе му њену главу.

Медуза

Горгона Медуза је била позната по томе што је, кад би је било ко поледао, крилату неман са дугим очњацима и змијама уместо праменова косе, одмах би се скаменио. Персеј је имао још један проблем-није знао где Медуза живи са својим сестрама. Ту су му могли помоћи само богови и како је био храбар и син њиховог владара Зевса, одмах су му помогли. Бог Хермес му је дао закривљени чаробни мач, чији ударци никад не промашују циљ, а богиња Атена блистав челични штит у коме се све видело као у огледалу. Тако наоружан, Персеј је кренуо на пут. Путовао је кроз многа краљевства, упознао многе народе и савладао многе препреке. Дошао је у земљу у којој су живеле сестре Горгона, старице Греје. Њих је било три и имале су само једно око и један зуб. Кад је једна од њих имала око, друге две су биле слепе. Када су око предавале једна другој, Персеј им је украо око и запретио да им да ће га бацити ако му не кажу како да стигне до Горгона. Пут је Персеја водио кроз врт у коме су живеле добронамерне нимфе и оне су Персеју дале три дара: шлем подземног владара света Хада, који је човека чинио невидљивим, сандале са крилима и чаробну торбу која се смањивала и повећавала, зависно од тога шта се у њу стављало. Персеј је обуо сандале и одлетео према западу, где су живеле сестре Горгоне. Угледао их је са велике висине, али није знао која је од њих Медуза. Све три лежале су на стомаку и спавале на обали мора. Две од њих су биле бесмртне а само Медуза смртна, али није знао која је од њих смртна. Персеј је погледо у свој сјајни штит као у огледало. Није смео да погледа право у њих јер би се свако ко би им се окренуо лицем, одмах скаменио. Док је размишљао коју од њих да нападне, крај њега се створио бог Хермес и показао му на ону која је лажала најближе мору.

Персеј ослобађа Андромеду

Змије на Медузиној глави су осетиле да се неко приближава и почеле су да сикћу, тако да се Медуза пробудила. Пре него што је успела да отвори очи, Персеј јој је мачем одрубио главу и убацио је у чаробну торбу. Из њене главе су искочили див Хрисаор и крилати коњ Пегаз. Медузине бесмртне сестре су појуриле за Персејом да му се освете за смрт сестре Медузе, али Персеј је био невидљив захваљујући невидљивом Хадовом шлему. Кад је Персеј стигао до обале Африке, спустио се на замљу да се одмори. Ту је живео титан Атлас. Он је био неповрељив према странцима јер је, према пророчанству, знао да ће једном доћи Зевсов син и донети му несрећу. Кад му се Персеј представио као Зевсов син и победник над Медузом, оптужио га је да лаже. Персеј је скренуо поглед и из торбе извадио Медузину главу. Кад ју је Атлас видео, претворио се у камену гору. Пошто се Персеј одморио, обуо је сандале и полетео на пут ка оству Сериф. Дошао је до Етиопије, где је владао краљ Кефеј и Персеј је одлучио да га посети. Краљ Кефеј је имао прелепу ћерку, која је била прикована за стене крај мора и звала се Андромеда. Како му је рекла, прикована је да би својим животом откупила своју земљу од морске немани, коју је у Етиопију посао бог мора Посејдон, јер је њена мајка увредила морске нимфе. Тек што је то рекла, из мора је искочила неман у намери да убије Андромеду. У том тренутку, Персеј је извукао свој чаробни мач и узвикнуо њеним родитељима да ће је спасити ако му је дају за жену. Пошто су Андромеда и њени родитељи пристали, Персеј је узлето и после дуге и тешке борбе успео смртно да ради неман. Када се неман довукла до обале, Персеј ју је докрајчио у убио. Андромеда је постала Персејева жена. Када је свадбено весеље било на врхунцу, у дворану су ушли наоружани мушкарци. Њихов вођа био је бивши Андормедин вереник Финеј. Он је хтео Андромеду за себе и на Персеја је почео да баца копље, али је он скочио у страну и оно се забило у зид. То је био повод за почетак великих сукоба. Како се борба разбуктавала, Персеј је пријатељима рекао да окрену поглед и из торбе извадио Медузину главу од које су се сви незвани гости скеменили. После свадбе су се Персеј и Андромеда упутили на Сериф. На исти начин Персеј је савладао и Полидекта када је сазнао каквим мукама је изложио његову мајку. Показао му је главу Медузе. Када ју је Полидект видео, претворио се у камен. Пошто није желео да влада острвом Сериф, престо је предао Диктију и вратио се са мајком и Андромедом у родни град Арг. Његов деда Акрисије је побегао из Арга уплашивши се пророчанства да ће страдати од Персејеве руке и тако је Персеј преузео власт. У Аргу је дуго владао, срећно и у миру.

Када се Акрисије уверио да му од Персеја не прети опасност, вратио се у Арг, али пророчанство се ипак обистинило. На спортским играма, на којима се такмичио и Персеј, његов диск је променио смер, ударио Акрисија у главу и усмртио га. Тужан због дедине смрти, Персеј напушта Арг и предаје га у власт пријатељу Мегапенту, који је њему заузврат препустио Тиринт. У његовој близини Персеј је саградио градове Мидеју и Микену. После смрти, Персеј и Андромеда су се по божијој вољи, претворили у сјајна сазвежђа. Њихов најстарији син Алкеј владао је Тиринтом, док су Електрион и Стенел постали краљеви у Микени. Имали су још и синове Местора и Елија и ћерку Горгофону, од које су имали и најславнијег унука Херкула.

 

Приредила: Александра Рмуш V-3