Ознаке

Читали сте:

Фотографије говоре више од речи 1. део

Фотографије говоре више од речи 2. део

 

Легендарне фотографије XX века које говоре више од речи. Слободно их можемо назвати и иконама XX века. На њима су забележени догађаји који су мењали историју, померали границе и утицали на свест људи. Свака од фотографија је прича за себе…

 

Револуција

Након октобарске револуције 1917. године и преузимања власти од стране радикалних бољшевика, долази до крвавог грађанског рата у Русији (1918-1921).  Фотографија је направљена 1920. године, током обраћања Владимира Илича Лењина, вође бољшевичке револуције, маси окупљеној на Тргу Свердлов у Москви. Лењин је приказан како држи ватрени говор, уздигнутог чела и извијеног тела, док у десној руци држи капу. Одлучност и чврстина вође ревулуције, најбоље је осликана на овој фотографији. Са десне стране од подијума налази се Лав Троцки, један од најистакнутијих совјетских револуционара. Након Лењинове смрти, долази у сукоб са Стаљином, а затим емигрира у Мексико где је и убијен. За време Стаљинове владавине, слика је преполовљена, а Лав Троцки је избачен са фотографије. Троцки је био најозбиљнији ривал Стаљину за наследника на челу Совјетског савеза.

Хирургова фотографија 

Верује се да у шкотском језеру Лох Нес живи митолошко створењ тзв. чудовиште из Лох Неса, звано Неси. Научници сматрају да је реч о преживелој врсти плезиосауруса, створења која су опстала из најстаријих времена и обитавају на дну језера. Најновија научна истраживања о постојању такве врсте чудовишта нису дала никакве резултате. Један од најозбиљнијих доказа о постојању џиновског чудовишта, била ја фотографија коју је направио британски хирург Роберт Вилсон 1934. године. Он је тврдио, да је док је пролазио дуж језера, приметио нешто огромно како се креће низ воду. Узео је фотоапарат и уснимио врат и главу чудовишта, како се помаљају из воде. Фотографија је више деценија била најозбиљнији доказ о постојању чудовишта из Лох Неса. Масе посетилаца обилазиле су шкотско језеро у потрази за чудовиштем, у нади да ће га угледати и успети да направе фотографију. Вилсонова фотографија је наравно била фалсификат и део преваре, коју је признао његов сарадник Кристиан Спурлинг пред смрт 1994. године.

Последњи Јевреј из Винице

Немачке окупационе снаге током Другог светског рата, за време окупације Украјине, убиле су по неким проценама око 4 милиона људи, а међу њима је у Холокаусту страдало нешто мање од милион Јевреја. Један од највећих злочина догодио се у близини украјинског града Винице, где су припадници немачке оперативне групе (специјалних јединица задужених за ликвидацију) побили 28 000 Јевреја, читаву јеврејску популацију тог града. На фотографији је приказан немачки егзекутор, који се припрема да убије човека који клечи поред масовне гробнице. У позадини се налазе припадници немачке војске и Хилерове омладине.  Фотографија потиче из албума немачког официра, припадника оперативне групе Д, снимљена је 1942. На полеђини фотографије писало је „последњи Јевреј из Винице“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Велика тројица у Јалти

Конференција у Јалти је одржана фебруара 1945. године. То је био састанак вођа антифашистичке коалиције, „велике тројице“ Винстона Черчила, Френклина Рузвелта и Јосифа Стаљина. Ова чувена фотографија постала је не само симбол антифашистичке коалиције и сарадње велике тројице, већ и једна од икона Хладног рата. Најважније теме разговора савезника на Јалти биле су уређење послератног света и подела интересних сфера великих сила. Услед великих несугласица коначан договор није постигнут. Источна Европа је дошла под совјетску интересну сферу, а Хладни рат је био на видику. Упркос том Конференција у Јалти као последња тачка великог савезништва и антихитлеровске сарадње, показала је да је могуће да идеолошки непријатељи могу да сарађују, остваре победу у рату и раде на успостављању мира у послератном свету.

Че Геварини посмртни остаци

Че Гевара представља једну од кључних личности XX века.  био је револуционар, кубански герилски вођа и теоретичар, лекар, дипломата и писац. Ухваћен је у Боливији након ватреног окршаја са боливијском војском, а затим и стрељан. Дан након стрељања 10. октобра 1967. године, Че Геварино тело је изложено у вешерају локалне болнице у Ваља Грандеу. Чувену фотографију начинио је Фреди Алборта, боливијски фотограф, који је и остао упамћен по овој фотографији за коју је добио само 75 долара. Фотографија је након смрти великог револуционара прослеђена медијима широм света као доказ Че Геварине смрти. Након смрти боливијски лекари су му ампутирали шаке и послали у Буенос Аирес на идентификацију на основу отисака прстију. Тело је сахранила боливијска војска на непознатој локацији. Упркос томе легенда о Че Гевари живи и данас. Овај аргентински револуционар и вођа кубанске револуције, након смрти је постао икона револуције и симбол побуне младих широм света.

Пуцњава на Кент Стејту

На универзитетима широм САД избиле су демонстрације поводом намере америчког предедника Ричарда Никона да пошаље америчке трупе у Камбоџу. Насилни немири су избили на Универзитету Кент Стејту у Охају, а влада је послала Националну гарду Охаја да смири демонстрације употребом силе. Војници су пуцали у масу и том приликом убили четири ученика и ранили деветоро. Фотографију је направио студент Кен Фолио, 4. маја 1970. године. Видео је како припадници националне гарде отварају ватру на студенте, али је мислио да пуцају ћорцима те је наставио да слика. На фотографији је приказана Мери Ен Векио, како вришти над телом убијеног Џефри Милера. Слика убијеног демонстранта изазвала је протесте широм земље, влада више није могла да контролише студентске демонстрације, које су настављене под паролом „Не можете нас све побити!“. Фотографија је награђена Пулицеровом наградом и представља један од најзначајнијих симбола антиратног покрета у САД.

Лепршам као лептир, убадам као пчела

Мухамед Али, рођен као Касијус Клеј, био је највећи боксер XX века. Титулу светског шампиона освојио је 1964. године у мечу против Сонија Листона, када је Листон предао меч након седам рунди. Светски шампион је након овог меча променио име Касијус Клеј у Мухамед Али и примио ислам. У реванш мечу следеће године Сони Листон је пао у првој рунди, након „фантомског ударца“, који многи око ринга нису видели. Фотографију коју је начинио Нил Лејфер, 25. фебруара 1965. године, постала је једна од најзначајнјих спортских фотографија свих времена. На њој се види Али како стоји и виче на свог противника „Устани и бори се!“, многи су сматрали да је Листон намерно пао након једног безопасног ударца. Овај меч је изазвао бројне контроверзе и полемике, постоји више теорија по којима је Листон пао, јер је дуговао новац мафији или да се плашио освете црних муслимана.

Монах у пламену

Тик Квонг Дук је био будистички монах који се запалио протествујући против прогона људи његове вере у Вијетнаму, од стране јужновијетнамске владе која је подржавала католике. Догађај је забележен јуна 1963. у Сајгону, када је Тик Квонг изашао из својих кола у пратњи колега монаха, сео на сред пута, у традиоционалан будистички положај „лотос“. Двојица монаха су га полила бензином, а затим је запалио шибицу… Репортер Њујорк тајмса Дејвид Халберстам описао је овај догађај: „Из његовог тела је куљала ватра; тело се топило и грчило, његова глава је поцрнела… У зраку је био смрад паљевине и људског меса; људска тела горе веома брзо… Када је горео, није помакнуо мишиће, није изговорио ни звук.“ Након што је изгорео, његово срце је остало нетакнуто и данас га сматрају светим. Фотографије и репотраже новинара који су пратили овај шокантан догађај скренуле су пажњу светске, а поготово америчке јавности на будистичку кризу у Вијетнаму.

Џејмс Дин на Тајмс Скверу

Фотографија Џејмс Дина на Тајмс Скверу у Њујорку, део је албума фотографија који је урадио Денис Шток, а посвећене су животу младог глумца чија је каријера била у успону. На фотографији је снимљен Џејм Дин како се шета улицама Њујорка, погнуте главе увучене у крагну капута под налетима кише. У углу усана држи цигарету, која је постала препознатљив мотив на његовим сликама. Критичари су коментарисали његов имиџ на слици, погнутих рамена „као да држи бреме генерације на својим плећима“. Неколико месеци након овог снимка Џејмс Дин ће страдати у саобраћајној несрећи, али ће постати идол младих и икона XX века, као и многе друге рано преминуле звезде Бади Холи, Мерлин Монро, Брус Ли… Наслов једног од његових филмова „Бунтовник без разлога“ најбоље описује његову глумачку каријеру.

Принцеза Дајана у посети болесној деци

Дајана, принцеза од Велса, била је прва супруга престолонаследника Чарлса, сина краљице Елизабете II. Лејди Ди је била међу најпопуларнијим личностима света, а Британци су је обожавали. Нарочито је био запажен њен хуманитарни рад. Током осамдесетих година у жижи светске јавности била је борба против опаке болести АИДС-а (сиде). Људи заражени сидом били су означени као опасни по своју околину и изопштени из заједнице. Најпознатија жена на свету сликала се 1987. са бебом зараженом од АИДС-а. Гест најпознатије жене на свету како додирује и грли дете заражено сидом, изазвала је реакције широм света да се људи морају суочити са том болешћу, да се о томе отворено прича и говори. Лејди Дајана једноставним гестом скренула је пажњу светске јавности на тежак положај људи заражених сидом.

 

НАСТАВИЋЕ СЕ …

 

Погледај галерију – Фотографије говоре више од речи

Посети повезане чланке:

Фотографије говоре више од речи 1. део

Фотографије говоре више од речи 2. део

Фотографије говоре више од речи 4. део

Фотографије говоре више од речи 5. део

Жорж Скригин – ратне фотографије

Трагом фотографије човека у маси који је одбио нацистички поздрав

Трагом фотографије партизанке са Козаре

Advertisements