Ознаке

, ,

У оквиру активности пројекта Посета Старом сајмишту, 9. јуна 2012. године организован је обилазак Спомен подручја Јасеновац, Спомен – подручја Доња Градина и Старе Градишке. Ова посета имала је за циљ да учеснике упозна са историјатом Логора Јасеновац као и званичним политикама сећања у Републици Хрватској и Републици Босни и Херцеговини (Спомен – подручје Доња Градина се налази у Републици Српској) на масовне злочине који су се у њему дешавали током Другог светског рата.

Јасеновац је, осим чињеничних историјских веза са логорима на Старом сајмишту, као званични симбол страдања у свим логорима на територији Југославије (у политикама сећања СФРЈ), постао доминантна референца на злочине Другог светског рата и у Савезној Републици Југославији, када је подигнут споменик Жртвама геноцида у Другом светском рату на обали Саве код Старог сајмишта. То је остао и у савременој Србији, где се на тај споменик званично полажу венци 22. априла, на дан пробоја логораша из Јасеновца 1945. године.

Стручно вођење у спомен подручјима приређено је од стране тамошњих кустоса, а пратећи материјали су припремљени у сарадњи са више историчара који се баве историјском фактографијом о јасеновачком логору и њеним прошлим и савременим интерпретацијама и репрезентацијама.

Посети галерију слика – Јасеновац, Доња Градина, Стара Градишка

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Advertisements