Ознаке

,

Из предговора аутора:

Данас је антифашизам потребан као што је био потребан и пре седамдесет година. Опасна је заблуда да је са фашизмом завршено када су Италија и Немачка доживеле војни пораз у Другом светском рату и да фашизмом треба да се баве само историчари. Други светски рат, најкрвавији у људској историји, догађај је који је оставио неизбрисиве трагове у животима свих људи наше планете. Отпор нехуманој и агресивној идеологији фашизма однео је милионе жртава, али је заувек остао запамћен као један од најсветлијих тренутака у историји човечанства. Историја антифашистичког отпора у југословенским земљама обухвата неке од најзначајнијих момената борбе за социјалну еманципацију, демократско организовање друштва и афирмацију људске слободе.
Овај речник појмова објављујемо са намером да генерације које нису имале шансу да током обавезног образовања науче чињенице о Другом светском рату и борби против фашистичког окупатора стекну увид у догађаје који и данас имају утицај на наше животе. Фашизам је војно поражен 9. маја 1945, али идеологије поделе људи на више и ниже расе и нације, неједнакост, мржња и агресија према другачијима и даље постоје и вребају прилику да покушају поново да гурну људе у крваве сукобе. У име одбране шачице колаборациониста данас се из наше историје бришу хиљаде младих партизанских бораца који су током Другог светског рата, као и цео цивилизовани свет, колаборацију са фашизмом доживљавали као злочин. На службеном нивоу се антифашизам релативизује путем нових уџбеника историје и рехабилитације помагача фашистичког окупатора. Лаж се представља као истина, џелати као жртве, а кукавичлук и бешчашће као мудрост и врлина.
Они који нису свесни шта је фашизам и колика се цена мора платити да се то зло угуши и гурне на сметлиште историје подложни су томе да на крају постану његове жртве. Пишући речник појмова НОБ-а желели смо да информишемо, пре свега младе људе, о херојском периоду у историји наших народа. Сматрамо да је од изузетне важности да се истинитим чињеницама осветли овај период историје јер антифашизам је универзална морална дужност и неодвојиви део напора за остваривање истинске демократије и друштвене једнакости, а борба против заборава и лажи дужност је сваког од нас.

Преузми публикацију у ПДФ-у: Сећање је борба – Речник појмова НОБ-а 

Извор: Центар за социјална истраживања, Алтернативна културна организација-АКО