Ознаке

Мустафа Надаревић као Миша Вајс

Нови филм Горана Паскаљевића „Кад сване дан“ је прича о старом професору музике Миши који сазнаје да су његови родитељи Јевреји, Вајсови, страдали у нацистичком логору Старо сајмиште за време Другог светског рата. Приликом ископавања на месту где је током рата био логор Сајмиште, радници проналазе кутију са документима коју је далеке 1941. године закопао логораш Исак Вајс. У кутији је и недовршена партитура Кадиша, под називом „Кад сване дан„, коју је компоновао Исак Вајс. Родитељи су Мишу када је имао две године, пре него што су одведени у логор, дали на чување породици Бранков. Они су га одгајали као свог сина и Миша није ништа знао о свом правом пореклу. У филму „Кад сване дан“ професор трага за својим коренима и историјом страдале породице, али и за истином о логору Старо сајмиште.

Филм оживљава причу о једном од најстрашнијих логора из Другог светског рата, где је током окупације погубљен велики број цивила, Јевреја, Рома, антифашиста. Редитељ Паскаљевић је изјавио да је филм опомена коју не смемо да заборављамо. Старо сајмиште је једини простор у Европи који није достојно обележен и требало би да постане меморијални центар јер је ту страдало више хиљада невиних цивила.

Инсерт из филма

Сценарио за филм је написао Филип Давид, музику је компоновао Влатко Стефановски, а игра сјајна глумачка екипа: Мустафа Надаревић, Мира Бањац, Мето Јовановски, Нада Шаргин, Зафир Хаџиманов, Предраг Ејдус, Раде Којадиновић, Тома Јовановић, Олга Петровић…

 

Светска премијера филма Горана Паскаљевића  „Кад сване дан” заказана за 9. септембар на међународном фестивалу у Торонту у програму „Великани филма”. Међутим, предпремијера је одржана 17. августа у Крагујевцу. Паскаљевић је истакао да је Крагујевац изабран за предпремијеру филма јер је то град који је имао пуно невиних жртатва за време Другог светског рата, с тим да је сценариста филма рођен у Крагујевцу, чији су чланови шире породице страдали у крагујевачким Шумарицама.

 

Advertisements