Ознаке

Београд се може похвалити да је, уз Загреб и Љубљану, један од ретких градова у региону који у збирци најзначајнијег музеја има и једну мумију.

Народни музеј у Београду обезбедио је специјалну витрину за чување и излагање Београдске мумије. Како је мумија, ради стручне и научне обраде, успупљена Филозофском факултету у Београду она ће бити изложена у оквиру ове институције, у њеној Археолошкој збирци. Публика ће Београдску мумију моћи да види од 22. септембра, поводом Дана европске баштине. У наредном периоду, током викенда, у терминима од 12 до 20 часова стручна вођења ће отпочињати сваког пуног сата, а групе ће бити ограничене на двадесет посетилаца.

Мумија египатског свештеника Несмина је у Народни музеј доспела пре више од сто година када је 1888. племенити Хаџи Павле Риђички, родом из Мокрина, у Египту купио мумију „не за себе већ за српски народ“. Од тада до данас Београдска мумија је, у неколико наврата, излагана само краће време. Разлог томе је осетљивост како саме мумије, тако и дрвеног сандука у који је похрањена, а који су захтевали посебан третман. Како је 1992. године  Народни музеј мумију, ради проучавања и за потребе наставе, дугорочном позајмицом уступио Филозофском факултету, она ће и у предстојећем периоду бити изложена у оквиру ове институције. Поред Београдске мумије посетиоци изложбеног простора Археолошке збирке биће у прилици да виде и ковчег Нефер-ренепет, амулете од злата, фајанса и полудрагог камена, ушабти фигурине и скарабеје захваљујући којима ће имати могућност непосредног сусрета са културом и обичајима древног Египта. Иако све изложбе Народног музеја прате програми намењени најмлађим посетиоцима, овом приликом посебна пажња биће поклоњена радионицама Дечјег и Тин клуба као и организованим школским посетама.

Погледај програм изложбе

Извор: Народни музеј