Ознаке

Титуба и деца – цртеж Алфреда Фредерикса из XIX века

Салем је мали град у Америчкој држави Масачусетс, у ком је у 17. веку због ’’вештичарења’’ убијено 13 жена , 6 мушкараца и 2 пса. Све је почело 1692. дечијом игром. Бети, ћерка свештеника и њена рођака Ебигејл, су слушале црну слушкињу Титубу која им је причала о магији са Барбадоса. Убрзо дечија машта је учинила своје и почеле да се дешавају  чудне ствари. Девојчице су добиле нападе вриштања, грчења у сну, гласно смејале без разлога… Уплашене девојчице  оптужиле су три жене за вештичарење. Титуба, Сара Гуд и Сара Озборн, након тога су ухапшене, а девојчице су наставиле да окривљују недужне да су следбеници ђавола.

Измишљен детаљ са суђења салемским вештицама, литографија из 1892.

У затвору се нашла и петогодишња девојчица. Чак и једна старица била је осуђена на смрт, на суду је рекла „У животу никада нисам прорекла никога! Али вас, господине и ваше улизице, што ме у смрт посласте, могу проклети мирне душе. Када умреш, а то ће бити ускоро, обећавам ти да ћу оставити отисак свог стопала на твом гробу. А тај белег, пуковниче Букс, остаће за сва времена да свет никада не заборави неправду учињену на овај дан .“ Три месеца након суђења пуковник је заиста умро. И ако је својим наследницима рекао да његов надгробни споменик направе од таквог камена да га ништа не мозе оштетити, ипак су се једног дана на камену појавили трагови стопала. После три века, белег се попут свезег отиска и даље налази на спонемику!

Џајлс Кори је затрпан камењен током суђења

Када је оптужен да је вештац Џајлс Кори, имао је око 80 година. У затвор је доспео после своје жене Марте, чију је припадност вештичарењу у почетку из шале признавао али кад је видео да то није игра, схватио је да она ипак припада неким мрачним силама по њеном мрмљању. Син тадашњег шерифа  терао је окривљене да признају кривицу јер би им признањем била одузета сва имовина, онај ко није желео да призна био је излаган тешком мучењу.  На Џајлсовом суђењу он је пркосио закону, шериф је повремено морао штапом да му гура језик у уста да не би причао, на крају суђења Џајлс је проклео све судије Салема. Према легенди Коријев дух се често виђа на старом ‘’Хауард’’ гробљу, свако појављивање сматра се великом несрећом. За шта је доказ то што је мало након појављивања  изгорело 1.600 кућа у великом пожару, куће су изгореле све до темеља. Шериф који је терао Џајлса да призна кривицу умро је у својој 31. години од срчаног удара.

Још једна застрашујућа прича из Салема, јесте о шерифу Џорџу Корвину ‘’Давитељу’’. Говори се да је он све оне за које је мислио да су скривили нешто доводио у своју кућу и стављао им омчу око врата коју је полако стезао док жртва није признала своја злодела . Такође легенда каже да његов дух опседа кућу Џошуе Ворда у Вашингтону где се према пренању налазила његова кућа. Његова породица је након његове смрти бојећи се да ће неко скрнавити његово тело, са гробља донели леш и сахранили га у једном од зидова подрума.

Приредила: Јелена Смиљанић VII-1