Ознаке

,

THE WALL – ПРВИ ПУТ У БЕОГРАДУ 01.09.2013. УШЋЕ, БЕОГРАД

Из тмине, пред недовршеним Зидом… Војници довлаче жртву… То је крпени лутак… „Доносим поруку Марка Лицинија Краса“… Одјекује глас… „По наредби његове екселенције, биће вам поштеђени животи! Робови сте били, робови ћете и остати! Али опрост стравичне казне разапињањем уследиће само под једним условом: ако прокажете пало тело или живу особу роба званог Спартак!“ … одјекују са свих страна многи повици… „Ја сам Спартак!Ја сам Спартак!Ја сам Спартак!“ Темом из Кјубриковог филма Спартак почиње спектакл Роџера Вотерса… За оне који нису чули или су заборавили Спартака, подсећамо да је био вођа највеће побуне робова у Старом Риму, а сматра се симболом борбе за права обесправљених и угњетених. Спартаков устанак је угушен у крви, а око 6000 робова је разапето на крст дуж друма Рим-Капуа.

“Најбољи шоу у Аренама икада. Тачка.” – New York Post
“The Wall уживо је савршен. Свако треба да га доживи бар једном.” – Philadelphia Inquirer
“Одзвања још снажније него пре” – The Independent 
“The Wall је тријумф могућности и амбиција…врхунски рокенрол.” The Times, Лондон
“Рачунајте да ћете добити доста музике за своје паре” – The Telegraph
“Не можете остати равнодушни пред овим чулним искуством” – The Guardian

Роџер Вотерс, композитор, текстописац и један од оснивача култног бенда Пинк Флоjд, најавио је повратак свог легендарног музичко-сценског спектакла “The Wall” у Европу 2013. године. Ово аудио- визуелно ремек дело биће изведено у целини са бендом и јединственом уметничком продукцијом. “The Wall” је до сада приказан 192 пута широм света пред више од 3.3 милиона обожаваоца чиме се нашао међу најуспешнијим турнејама у историји рока.
Турнеја 2013. обухватиће 18 наступа на отвореном или стадионском простору, међу којима су и легендарна места попут Rome Olympic стадиона, Амстердамске арене и Berlin Olympic стадиона, и наравно, београдско УШЋЕ, 1. септембра 2013! За велике просторе на отвореном Роџер Вотерс је редизајнирао и подигао шоу “The Wall” на још виши ниво, креиравши врхунски догађај са јединственим доживљајем за публику без обзира одакле се гледа и стварајући продукцију која превазилази све до сада већ виђено.
Поводом нове европске турнеје, Роџер Вотерс је изјавио – “Јако ми је драго што ћемо The Wall поново довести у Европу. Биће веома забавно. Прерадио сам концерт како бисмо га извели на отвореном. Стварно је добар. Још је покретљивији, драматичнији и узбудљивији од наступа за арене. Морао сам поново све да разрадим због стадиона, односно отворених простора. Овакав шоу није могао бити створен пре 40 година. Тада нисмо могли да испунимо толики простор нудећи адекватно емотивно, музичко и сценско задовољство. Технологија се променила, и сад је то могуће.” Вотерс је 2010. године поново оживео своју култну сценску продукцију “The Wall” са савременом технологијом и специјалним ефектима приказујући је пред публиком широм света и постављајући нове рекорде у броју распродатих турнеја али и узастопних наступа на истом простору, као што су девет продатих представа на River Plate стадиону у Буенос Аиресу у Аргентини. “The Wall” је и даље један од најутицајнијих албума у историји  поп културе који је повезао многе генерације музичких фанова. Пре 2010, “The Wall” продукција је била сувише гломазна да би кренула на турнеје, али изградња савремених арена и побољшања у техничком преносу, разрешиле су овај проблем. Вотерс је осавременио изглед и атмосферу шоуа како би био сигуран да задивљујућа сценска екстраваганција која је “The Wall” и учинила легендарним и даље инспирише нове генерације својим величанственим приказима и чулним спектаклом од ког вам застаје дах. Оригинална продукција “The Wall” из 1980. године изведена је у целости само 29 пута током Пинк Флоyд турнеје у циљу промовисања албума, и једном у Берлину на прослави пада Берлинског зида.

 

„Вољени погинули у ратовима“

Вотерс је затражио од својих фанова да пошаљу фотографије и личне податке својих ближњих које су изгубили у рату. „Слика ваше вољене особе заједно са мојим  оцем Ериком, биће приказане на зиду, као знак сећања на све страдале војнике и цивиле у ратовима“.  Током концерта на Зиду и на огромном кружном платну изнад бине, биће пројектоване слике, клипови, анимације, поруке о страдалима. Смењиваће се фотографије погинулих војника и цивила, као и  Вотерсовог оца Ерика који је страдао у Другом светском рату, у Италији 1944. Имена и фотографије вољених погинулих у ратовима слали су му уочи претходне турнеје фанови из целог света. По Вотерсовом уверењу многи од тих трагичних људских губитака су се могле избећи и на овај начин жели да обележи сећање на све жртве рата. „Осећам емпатију са породицама свих жртава … Молим вас придружите ми се у част наших мртвих и протестујте због њиховог губитка“.

Више информација на званичном сајту Роџера Вотерса

Извор: http://www.rogerwaters.com/