Ознаке

Првог децембра 2012. у Музеју историје Југославије (МИЈ) отвара се изложба под називом Југославија од почетка до краја која ће представљати основу будуће сталне поставке МИЈ.

Рад на новој сталној поставци Музеја историје Југославије започет је 2009. године јавним консултацијама и конференцијом Нови стари музеј, мноштвом разговора и радионица којима су присуствовали стручњаци из различитих области. Након тога је уследио рад са ужим међународним тимом како би се дошло до концепта изложбе. Када је концепт усвојен оформљен је регионални кустоско-ауторски тим који чине социолог др Јово Бакић, историчари др Хрвоје Класић, др Ивана Добривојевић, др Владимир Петровић, др Срђан Цветковић и Ана Панић кустоскиња Музеја историје Југославије. Рецензенти изложбе су Твртко Јаковина из Хрватске, Хуснија Камберовић из Босне и Херцеговине, Ото Лутхар из Словеније и Предраг Ј. Марковић из Србије.

„На Балканском полуострву је током највећег дела XX века постојала држава инспирисана настојањем да у заједницу окупи Јужне Словене. Југославија, која је више пута настајала и нестајала, мењала име и границе, политичко и друштвено уређење, обележена је изузетном комплексношћу нација и вера, култура и обичаја на сразмерно малом географском подручју. Хваљена и оспоравана, изграђивана и поткопавана, крајем XX века је нестала са географске и политичке мапе света, али њено наслеђе и данас снажно утиче на животе људи са овог простора. Наша амбиција приликом припремања изложбе није била енциклопедијска – да обухватимо све аспекте друштвеног система, нити да презентујемо све расположиве податке. Циљ изложбе је да се створи простор који ће на модеран, атрактиван и објективан начин упознати посетиоце са једним од најзанимљивијих и најконтроверзнијих државотворних експеримената у XX веку. Идеја није да се хронолошки прикаже след најважнијих догађаја, него да се обраде важни феномени и елементи који су обележили државе и друштва на подручју које се током више од 70 година звало Југославија. Ова изложба је за нас велики изазов и видимо је као представљање нашег досадашњег истраживања које желимо да поделимо са посетиоцима. Истраживање није завршено, ово је само једна од многих прича о Југославији и за нас још једна станица на путу ка будућој сталној поставци о историји Југославије. Шта ви мислите? Желимо да чујемо ваше мишљење!“

Ауторски тим изложбе

Изложба ће трајати три месеца уз отворен позив на дијалог, а након реакција стручне и академске јавности као и публике, резултираће будућом сталном поставком о историји Југославије.

Извор: Музеј историје Југославије