Ознаке

, ,

Ликург

Ликург

Ликург је био митски спартански краљ и законодавац. Оснивач је спартанског војничког друштва. Према легенди Ликург је од пророчишта у Делфима добио мишљење да ће спартанско државно уређење имати најбоље законе од свих осталих у грчком свету. Такви закони називају се ретра, јер су добијени од богова и преносе се искључиво усменим путем. Спартанско друштво је подређено војничкој дисциплини и напретку државе. Владајући слој Спарте, Спартијати, од малих ногу васпитавани су да буду добри војници. Деца Спартанаца одвајана су од родитеља са седам година и започињала су строгу војничку обуку. Учили су их да буду дисциплиновани, покорни и неустрашиви војници. Одломак који преносим преузет је из Плутарховог описа живота Ликурга, који је више збирка анегдота него права биографија.

Плутарх – Ликург, гл. XVI-XIX

Није зависило само од оца да ли ће он одгајати новорођено дете, него га је морао носити на место које се звало „лесха“, где су били окупљени најстарији чланови сваке филе. Они би дете брижљиво прегледали, па ако би оно било јако и добра састава, позвали би оца да га одгаја и доделили му један део од девет хиљада делова спартанске земље; ако би, пак, било слабо и лоша састава, наредили би да се однесе и баци у тако зване Апофете, тј. у дубоку јаму на гори Тајгету, јер су сматрали да чељаде које већ од дођења има слабо и кржљаво тело мора падати на терет не само себи него и држави. Зато и жене децу после рођења нису прале у води, него у вину, да би испитале стање њихова здравља. Јер се каже да се епилептична и иначе болешљива деца од вина онесвесте и ослабе, а здрава добију још више снаге и јачине…

04…Ликург, пак, није спартанске дечаке поверио ни купљеним ни плаћеним васпитачима, а није ни свакоме допуштао да сина васпита по свом нахођењу, него је сам све дечаке, кад наврше седам година, узимао себи, сврставао их у извесна одељења, једнако их васпитао и хранио и навикавао да се заједно играју и заједно да уче. За надзорника над сваким одељењем постављао би онога који се изнад осталих истицао разборитошћу и у сукобу показивао највећу храброст. И овога су други узимали себи за образац, покоравали се његовим наређењима и подвргавали се његовим казнама, тако да је цело васпитање било вежбање у послушности. Стари су обично присуствовали њиховим играма, и често изазивали код њих сукобе и надметања, да би тачно познавали карактер свакога да ли је храбар и неустрашив и да ли се у борби неће повући пред својим противником.

Читати и писати учили су само онолико колико им је било потребно; сва остала настава ишла је за тим да се науче лепу слушању, подношењу напора и побеђивању у боју. Зато су с годинама и строже са њима поступали; стригли су им косу до коже и навикавали их да иду боси и да се редовно играју голи. Од дванаесте године нису више носили кошуље и за целу једн годину добивали су само један огртач; тела су им била прљава, и нису их смели ни мазати ни прати, осим у оно мало дана у години кад су, као и остали, могли да се посвете неговању тела. Распоређени у одреде спавали би заједно на шашу, који би сами скупили пошто би голим рукама без ножа пооткидали врхове трске која расте у Еуроти. Зими би стављали пода се тако зване ликофане (бодљикаста биљка) и помешали их са шашом, јер се сматрало да тај материјал има способност загрејавања…

03…Учили су дечаке и томе да у своме изражавању спајају горчину са љупкошћу и да говоре кратко, али снажно и језгровито. Ликург је, као что је речено, гвозденом новцу крај велике тежине дао незнатну вредност; а новцу говора који се служи кратким и простим изразима дао је велику вредност и богатство мисли, тиме што је многим ћутањем дечаке навикавао да у својим одговорима буду оштроумну и духовити. Јер, као што они који живе распусно и развратно обично губе оплодну снагу, тако и претеривање у говору доноси само сиромаштво у мислима. Неком Атињанину који се ругао лаконским кратким мачевима и говорио да би их опсенар у позоришту лако могао прогутати краљ Агид одговорио је: „Па опет ми умемо да тим кратким мачевима добро сечемо наше непријатеље.“ А ја налазим да је и лаконски говор кратак, али он најбоље погађа куда треба и у слушалаца изазива највећи утисак.

Чини се да је и сам Ликург био краткорек и духовит, ако се сме судити по неким изјавама које се њему приписују. Овамо иде, на пример, његова изјава о облику владавине када је неком који је предлагао да се заведе демократија одговорио: „Ти први заведи демократију у својој кући!“ Затим изјава о жртви када га је неко питао зашто је удесио тако малу и слабу жртву, а он одговорио: „Зато да никад не препустим да боговима одајемо пошту.“ А и она о надметањима да је само она надметања допустио у којим се не испружа рука (дизање и испружање руку било је знамење којим такмичар признаје да је побеђен). А нарочито се спомињу и такви одговори што их је својим сугрђанима писмено дао. На питање: „Како се можемо обезбедити од упада непријатеља?“ одговорио је: „Ако останете сиромашни и ако ниједан не жуди да има више него други.“ А када су га питали за градске бедеме, написао је: „Није без бедема град који је место опека опасан храбрим грађанима.“

Да ли ова и друга слична причања треба држати за истинита или их треба одбацити, не може се, додуше, тако лако докучити.

01Настави к песништву посвећивана је исто толико брига као и отмености и честитости у бесеђењу. Њихове песме имале су извесну жаоку која је изазивала храброст и одушевљавала на велика славна дела. Њихов израз био је прост и снажан, и својом узвишеношћу изазивао је морална осећања. Оне су највећим делом биле похвале оних који су пали у борби за Спарту и зато проглашавани за блажене; друге су биле покуде оних који су као бегунци из борбе проводили жалостан и бедан живот, а неке и завети и заклетве на храброст, како већ којим годинама доликује. Неће бити неприкладно да се овде наведе само један пример. О знатним светковинама појављивала су се, према различним добима живота, три нарочита хора. Хор старих певао је:

„Ми смо некад били млади храбри борци“.

На то је одговарао хор младих људи:

„А ми још смо, нек огледа ко хоће.“

Напослетку певао је хор дечака:

„И ми то бићемо, још храбрији борци.“