Ознаке

,

Незадовољни односом матичне државе, као и економским и политичким репресијама, понајвише тадашњег енглеског краља Џорџа III, амерички колонисти су се побунили против Велике Британије.  У луци Бостон, преобучени у Индијанце, колонисти су побацали товаре чаја са британских бродова у море, у децембру 1773. године. „Бостонска чајанка“ представља повод за избијање рата између Британаца и њихових америчких колонија.

Слика Џона Трунбула, Деклерација независности

Слика Џона Трунбула, Деклерација независности

Декларација независности јесте  документ којим је проглашена независност америчких колонија од британске империје. Њен творац је Томас Џеферсон, а усвојена је 4. јулa 1776. године на Континенталном конгресу у Филаделфији. Тај дан се обележава у САД као Дан независности.

Ми сматрано ове истине очигледним: да су сви људи створени једнаки, да су обдарени од стране њиховог Творца одређеним неотуђивим правима, међу којима су живот, слобода и тежња за срећом. – У циљу обезбеђивања ових права, владе установљене међу људима, изводе своје законите моћи из сагласности оних над којима се влада. – Ако икада иједан облик владе постане препрека остваривању ових циљева, право је народа да га промени или укине, да установи нову владу, која ће лежати на темељима таквих начела, и организовати своје моћи тако да најбоље утиче на народну сигурност и срећу.

Декларација независности - кликни за увећање

Декларација независности – кликни за увећање

Кликни за интегрални текст Деклерације независности на српском језику