Ознаке

, ,

bostonska cajanka

Бостонска чајанка

Eнглески колонисти у Америци нису могли да учествују у доношењу закона, због тога су били веома незадовољни. Енглеска је 1765. године увела закон о таксама, који се односио на опорезивање разних производа у трговини, а две године касније и „увозне царине“, односно посебну царину за производе који из Велике Британије стижу у Америчке колоније. Последица тога је побуна из 1773. године названа „Бостонска Чајанка“ или „Бостонско пијење чаја“, када су млади људи у Бостону због незадовољства изазваног тим таксама бацили у море неколико тона чаја. На Првом Континенталном конгресу 1774. одлучили су да продуже бојкот британске робе. После овог конгреса, већ 1775, почели су сукоби између колонија и Енглеске.

Рат је почео 1776, а на другом Континенталном конгресу, где су се окупили најистакнутији људи из САД-а, донета Декларација о Независности у којем се говори о томе да Америчке колоније прекидају везе са Енглеском и да оне представљају нову државу. Декларацију су писали Томас Џеферсон, Бенџамин Френклин и Џон Адамс.

Вашингтон прелази реку Делавер

Вашингтон прелази реку Делавер

Енглеска није прихватила независност и рат је почео прелажењем енглеских бродова преко Атлантика и искрцавањем војника. У почетку је Енглеска побеђивала и у међувремену је заузела Бостон , Њујорк  и Филаделфију, али су касније Американци почели да побеђују зато што је у каснијим борбама. На чело колонијалне војске Американци су поставили Џорџа Вашингтона, који иако је био фармер, показао се као добар вођа и командант. Вашингтон је однео доста победа: у државама Северној Каролини, Вирџинији, Њујорку, код Саратоге, код Монмаут Корт Хауса, код Винсенса,  као и код Јорктауна, где се у одлучној битки енглеска војска предала. Ратовање је завршено 1781, али су тек Париским миром из 1783. створене САД.

Џорџ Вашингтон

Џорџ Вашингтон

Џорџ Вашингтон

Џорџ Вашингтон је био амерички председник, ревлуционарни врховни командант и први председник САД. Рођен је у богатој породици у Вирџинији. У Француско-индијанском рату је био именован за пуковника и послат у Охајо. Пошто је тадашњи  командант убијен, Џорџ је постао командант свих трупа у Вирџинији. Убрзо се повукао из службе да би се оженио 1759 год. Мартом Кастис. У Америчкој револуцији се показао као изварендан командант и поуздант вођа. Вашингтон је изабран за председника 1789 године. Одбио је трећи мандат и повукао се 1797. Познат је као отац своје земље.

Занимљивости:

Према легенди, у време рата за независност у Америци агент Британаца је покушао да отрује генерала Џорџ Вашингтона јелом, у чијем су саставу били парадајзи, који су се у то време сматрали отровним. Борац за независност североамеричких држава, разумљиво, појео је то јело са великим задовољством без икаквих неугодних последица.

Мали Џорџ Вашингтон је из обести  посекао вишњу коју је засадио његов отац. Када га је отац питао ко је то учинио, дечко, иако се бојао казне, признао је: Не могу да лажем, тата. То сам учнио ја својом секирицом.

Приредила: Невена Сантрач VII-4

Прочитај повезане чланке: Пет стотина нација