Ознаке

,

Филм Кругови, Срдана Голубовића, базиран je на истинитом догађају о Србину из Требиња, Срђану Алексићу који је спасао пријатеља Бошњака од батињана, а потом страдао од својих сународника.

Srđan Aleksić

Срђанов отац је у читуљи написао да је Срђан умро „испуњавајући своју људску дужност.“

Срђан се аматерски бавио глумом , био је јуниорски пливачки рекордер, млада нада некадашње Југославије, а током рата је био пропадник војске Републике Српске. Када је група српских војника легитимисала особе на требињској пијаци,  21. јануара 1993. године, установили су да је Ален Главовић, Бошњак. Почели су да га туку и малтретирају. Срђан је прискочио у помоћ Главовићу, а војници су кундацима својих пушака зверски претукли Алексића. Од задобијених повреда Срђан је пао у кому, и преминуо је 27. јануара 1993. године. Један од нападача на Срђана је погинуо током рата, док су остали осуђени на 28 месеци затвора. Ален Главовић данас живи у Шведској, ожењен је и има двоје деце. Сваке године посећује Требиње, Срђанов гроб и његовог оца.

heroj

„Добрица Ћосић неће га споменути у својој новој инсектолошкој хисторији. Срђан није херој о каквима гуслају национални бардови. По њему ће се у Србији звати тек једна новосадска уличица, један од оних малих градских пасажа који служе да кроз њих људи и животи брже прођу. Па кад и наш живот прође кроз Пролаз Срђана Алексића, и кад Новосађане буду питали тко је тај по којему се улица зове, нека кажу: „Срђан Алексић је био јуниорски пливачки рекордер, аматерски глумац и највећи Србин онога времена.“

Борис Дежуловић

Филм прати три приче које се одвијају у Београду, Немачкој и Требињу. Кругови су филм о последицама једног херојског чина, о враћању дуга и потреби да се добро једног дана врати. Филм поставља питање да ли је херојско дело узалудна жртва, или, као камен бачен на површину воде производи кругове који се шире кроз време и простор подстичући нас да чинимо нова добра дела.

Сценарио: Срђан Кољевић, Мелина Пота Кољевић

Режија: Срдан Голубовић

Улоге: Небојша Глоговац, Александар Берчек, Христина Поповић Мијин, Леон Лучев, Борис Исаковић, Вук Костић, Никола Ракочевић, Марко Јанкетић

 

Advertisements