Ознаке

,

Роман „Велики рат“ Александра Гаталице, у издању „Моно и Мањане“, освојио je престижну НИН-ову награду за најбољи роман 2012. године. У образложењу жирија наводи се да се Гаталицин роман издвојио од осталих по уметничкој ревизији односа у Првом светском рату. Пратећи судбине стотина славних и анонимних јунака и комбинујући фантастични са документационим приступом Александар Гаталица је начинио убедљиву слику преломних догађаја у светској историји. Супротстављајући се локалном и традиционалистичком погледу на прошлост, Гаталица користи историју као живо поприште људског искуства, дугог пропадања и неугасле наде.

Велики рат је епски велик, а савремен роман о највећем историјском преокрету на почетку двадесетог века. Није то само портрет изванредно много људских судбина, већ убедљива слика слома велике наде у срећну будућност човечанства. Усред тог потресног догађаја нижу се неодољиве епизоде о нечему што је и стварно и невероватно, и измишљено и проживљено, тријумфују људска осећања и сенка победе оставља свој траг. Пратећи судбине преко седамдесет јунака, на свим зараћеним странама, Гаталица је обликовао победнике и поражене, генерале и оперске певаче, војнике и шпијуне, мале, обичне људе успевајући да обухвати читаву епоху. Има у овој књизи несвакидашње амбиције, тужних и веселих судбина, примера невиђеног, али и сасвим узалудног хероизма. Велики рат ниједног тренутка не постаје историјска хроника јер се од документа развија до невероватних открића градећи јаку, упечатљиву причу правог романа и великог уметничког дела.

„Велики рат“ почиње када на обдукциони сто доктора Мехмеда Граха у Сарајеву стижу тела надвојводе Франца Фердинанда и његове супруге. Основа романа је документ, све остало је чиста књижевност, о времену које су његови истински учесници учинили преломним. Као што овај роман књижевни јунаци чине великим. „Роман има више од 70 ликова, географски гледано од Единбурга у Шкотској до Одесе у руском царству и од крунисаних глава, војсковођа, фелдмаршала до келнера, атентатора и превратника“, истиче аутор Александар Гаталица. Међу историјским личностима су краљ Петар Први, Мата Хари – најпознатија шпијунка Првог светског рата, Фон Бојна, фелдмаршал аустроугарске војске, пореклом Србин, Гијом Аполинер, песник и херој. И измаштани јунаци као да су постојали – Лиза Цестјухин, руска болничарка, Ханс Дитер Уис, најпознатији Дон Ђовани Првог светског рата и многи други. Ако говоримо о најупечатљивијим карактерима од историјских личности свакако треба поменути суновратну судбину дивног старца Петра Првог Карађорђевића. Што се измаштаних ликова тиче, тешка судбина прати живот Мехмеда Јилдиза, трговца оријенталним и европским зачинима, који је у великом рату изгубио свих пет помоћника, једног за другим. На почетку приче о сваком јунаку стоји којим догађајем је за њега Велики рат почео.

Извор: http://www.monoimanjana.rs, http://www.rts.rs

Advertisements