Ознаке

, ,

Србија данас обележава Дан државности, 15. фебруар, у знак сећања на дан када је 1804. почео Први српски устанак и када је 1835. проглашен први устав Србије.

Prvi srpski ustanak

Дан државности Републике Србије обележава се 15. фебруара. Овај датум је један од најзначајнијих у политичком, културном и историјском календару Србије. Грађани Републике Србије 15. фебруара славе почетак Српске револуције, када је Карађорђе Петровић на збору у Орашцу 1804. подигао Први српски устанак и започео борбу за ослобођење Србије од турске власти.

sretenjski ustav

Народна скупштина у Крагујевцу прогласила је 15. фебруара 1835. године Сретењски устав, први устав модерне српске државе. Творац Сретењског устава је Димитрије Давидовић, политичар и дипломата из Земуна. Устав је рађен по узору на француске уставне повеље и белгијски устав. Један је од првих демократских устава у Европи. Истога датума, до скоро се обележавао и Дан војске Србије. Војни успеси у Првом српском устанку водили су ка стварању српске војске и државе у XIX веку. Од 2012. Дан војске се обележава 23. априла на Цвети – као сећање на почетак Другог српског устанка.