Ознаке

,

Почетком новембра 2012. године за нама, завршен је рад на, за овдашње стандарде, посве необичном музичком издању. У питању је компилација под називом „Заједничка борба“, која у форми цд-а садржи 23 музичке нумере бендова и извођача са простора некадашње Југославије. Оно што ово музичко издање чини специфичним, јесте то што је оно настало као заједнички подухват антифашистичких група са подручја читаве некадашње СФР Југославије и што је, по први пут, на једном месту окупило музичаре са јасним антифашистичким светоназором из готово свих држава насталих на екс југословенском простору. Самим тим, она представља пуно више од саме музике.

03

Ово је први реализован заједнички пројекат слободоумних појединаца и група из свих држава насталих на подручју некадашње СФР Југославије, које већ готово 30 година егзистирају у готово перманентном непријатељском стању, стању завађености које је прерастало у отворену мржњу, манифестовану у блиској прошлости кроз крваве ратове између наших народа. У таквој друштвеној атмосфери, где су гласови супротни доминантним идеологијама национализма и фашизма готово нечујни или надјачани прегласном десничарском буком, чвршће повезивање и организовање антифашиста се намеће као потреба и нужност. Међусобна повезаност људи овог подручја истим или сличним језиком, историјским наслеђем и тешком садашњошћу, нужно упућује једне на друге све оне који виде даље од зидова преовладавајуће племенске свести локалних владајућих класа. Потреба за супротстављањем и превладавањем тмурне реалности наших друштава, којим већ преко две деценије, са мањим или већим интензитетом, доминира идеологија национализма и фашизма, је постала егзистенцијалног карактера.

На трагу наведеног, ова музичка компилација представља мали, али потенцијално изузетно значајан, корак ка бољем међусобном повезивању свих активних антифашистичких група и појединаца са ових простора које у прилично тешким условима делују независно и насупрот структурама власти регионалних држава које су, заправо, носиоци и најутицајнији промотери ретроградне политике национализма. Борба у својим локалним заједницама је основа антифашистичког деловања, али је сама за себе недовољна у простору у којем обитавамо, а који функционише по систему спојених судова, где десничарско лудило настало у једној од држава, аутоматски изазива истоветно десничарско лудило у готово свим другим државама са простора Југославије. Управо због тога је нужно заједничко, синхронизовано деловање антифашиста на сваком делу Балкана, јер је то једини начин којим се ефикасно може борити против фашистичког зла које и даље доминира овим просторима.

Ово је први реализован заједнички пројекат слободоумних појединаца и група из свих држава насталих на подручју некадашње СФР Југославије, које већ готово 30 година егзистирају у готово перманентном непријатељском стању, стању завађености које је прерастало у отворену мржњу, манифестовану у блиској прошлости кроз крваве ратове између наших народа. У таквој друштвеној атмосфери, где су гласови супротни доминантним идеологијама национализма и фашизма готово нечујни или надјачани прегласном десничарском буком, чвршће повезивање и организовање антифашиста се намеће као потреба и нужност.

Концепт ове компилације је природно проистекао из чињенице да је алтернативна (суб)култура овде, а и глобално, база антифашистичког активизма млађе популације. Идеја слободе и довођење у питање традиционалних ауторитета, као принцип алтернативне (пре свега пaнк-рок) музике и субкултуре логично подразумева и антифашизам као политичко и, пре свега, животно, људско опредељење. Зато је и музички садржај компилације доминантно такав. Но, остајање у овим оквирима, који су преуски за величину антифашистичке идеје би било неадекватно задатку који та идеја пред себе поставља. Због тога се покушало обухватити што шири и различитији музички спектар извођача који су у свом пређашњем раду отворено промовисали оне принципе и вредности којима је овај пројекат вођен. Сходно томе, овај ЦД садржи најшири спектар овдашње алтернативне музичке сцене, од оних потпуно „aндергрaунд“, широј публици мало познатих пaнк бендова, попут The Trutha, Катме, Импурите и сличних, преко етаблираних имена алтернативне музике попут Факофболан, Активне Пропаганде, Ред Униона, па до бендова за које се може рећи да припадају регионалном „мejнстриму“, или га чак превазилазе, попут Дарка Рундека, КУД Идијота, Kultur Shocka, Atheist Rapa или St!llness-a.

Књижица, односно „буклет“ овог издања, јасно и упечатљиво садржи темељну светоназорску и друштвено – политичку позицију на којој стоје овдашње антифашистичке групе. Поред текстова песама са компилације, папирни део ове публикације садржи и познати есеј Умберта Ека „Ур-фашизам“ (Вечни фашизам), у ком је на сажет начин изложена теза да опасност фашистичке идеологије није нестала са њеним војним поразом 1945. године, него је, напротив, често у новим, перфидним облицима и формама константно присутна у постојећем капиталистичком друштвено-економском систему, јер је оно својим дубиозама, заправо, производи „у свом крилу“.

01

На првој, ударној страни књижице је фотографија Мате Парлова, највећег југословенског боксера свих времена, европског, светског и олимпијског првака у полутешкој категорији, који се и ван бокса, у свакодневном животу водио племенитим принципима који су сажети у његовој легендарној изјави у периоду најгорег националистичког крвавог пира на овим просторима, која је бесмртне величине подједнако као и његови спортски успеси: „Како ја могу бити националист ако сам свјетски првак? Многи то не разумију. Нису били ни прваци државе, а често нити сами себе нису успјели побиједити. Свијет се дивио мојим резултатима, и сви су ме свугдје прихватали као свога, бијели и црни, свеједно. Упознао сам свијет, и не могу бити ништа доли козмополит. Тако ја гледам и на спорт и на живот.“

У лику Мата Парлова је данашњи, модерни антифашизам на овим просторима добио највернији симболички израз који обједињава све његове прокламоване принципе; воља и упорност да се великим и пожртвованим радом издигне изнад датости у којој си се затекао, универзални, хуманистички став према људима и свету чији смо део и, врло често, не мање важна спремност да се и физичком конфронтацијом бране принципи једнакости и братства међу људима од, по природи, агресивне и ка насиљу орјентисане фашистичке и националистичке идеологије. Због те карактеристике фашизма којој је масовно, организовано насиље основно средство за остваривање политичких циљева, антифашизам мора увек бити спреман на физичку конфронтацију са њим.
CD poledjina
Последње, што ово издање садржи у визуелном смислу јесте фотографија партизанке, припаднице Народно-ослободилачке војске Југославије из Другог светског рата чиме је, такође, исказан јасан став аутора према глобално растућој тенденцији историјског ревизионизма, која најрадикалније облике поприма управо у земљама бивше Југославије, чији актуелни режими рехабилитују локалне фашистичке, квислиншке војске из периода Другог светског рата, релативизујући колосалну историјску величину овдашњег антифашистичког наслеђа. Овом симболиком аутори ове компилације су исказали још једну врло битну компоненту овдашњег савременог антифашизма која баштини и негује историјско наслеђе партизанског антифашизма ових простора.

Као што је и поменуто на почетку, техничка израда компилације је тек мали, почетни корак ка циљу. Биће потребан велики рад да идеја коју ова публикација носи дође до ширег круга људи и подстакне их на активно ангажовање у антифашистичкој борби и чвршћој међусобној сарадњи. Промоција овог издања ће се одржавати током читаве ове године, кроз серију концерата и других активности у склопу којих ће се и дистрибуирати дискови посетиоцима тих манифестација у више градова у готово свим екс југословенским државама. Овим путем позивамо све слободне људе са ових простора да прате ток промоције ове компилације и својим учешћем пруже подршку идеји која стоји иза ње.

 

Извор: zajednickaborba.com

Послушај песме са компилације на: zajednickaborba.com/kompilacija