Ознаке

, ,

Korice_Prirucnik_1941-44

“Места страдања и антифашистичке борбе у Београду 1941–44. Приручник за читање града”

уредили: Рена Редле (Rädle) и Милован Писари (Pisarri)

Ова књига означава завршетак пројекта “Посета Старом Сајмишту-Стазе”, али не и крај ангажмана поводом критичког преиспитивања историје, који се наставља кроз “Форум за примењену историју” и он-лине платформу www.starosajmiste.info.

Сврха публикације “Места страдања и антифашистичке борбе у Београду 1941–44. Приручник за читање града” је да буде оруђе у рукама свих оних који не могу бити равнодушни према догађајима у Београду током фашистичке окупације 1941–44. године и који желе да се ангажују против заборављања, ћутања и фалсификовања тог мрачног периода историје.

Књига је подељена у три целине: теоријски увод у опште проблеме историографије; практични део, који се састоји од тематски организованих тура кроз изабране делове града Београда; и свеобухватни појмовник о фашистичкој идеологији, антифашизму и правним мерама против злочинаца. Публикацију отвара прилог Енца Траверса (Enzo Traverso), који доноси промишљања о односу између личног сећања и историографије, као и о јавној употреби и политици историје. Водич кроз град, са просторно-тематски уоквиреним турама и текстовима Милана Радановића, Олге Манојловић Пинтар, Милована Писарија и Ненада Лајбеншпергера, чини главни део приручника. Апендиx садржи појмовник, односно, преглед основних појмова у вези с фашизмом и антифашизмом, који су саставили Петар Атанацковић, Илија Маловић и Наташа Ламбић. На самом крају публикације се налази регистар улица и места. Публикацију је графички обликовао колектив ШКАРТ, а сви текстови су објављени под лиценцом Ауторство-Некомерцијално 3.0 Србија (CC BY-NC 3.0 RS)

Публикација је реализована уз подршку Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe, а продуцирана је од стране Фонда Б92 у оквиру пројекта „Посета Старом сајмишту – Стазе“.

Преузми публикацију у ПДФ-у: Приручник за читање београда 1941-44.

Извор: Посета Старом Сајмишту