Ознаке

2Величанствена тврђава замка Гајар стоји на завоју реке Сене у Северној Француској. Изградио ју је 1195. године један од најпознатијих краљева средњовековне Европе, РИЧАРД I ЛАВЉЕ СРЦЕ, краљ Енглеске и сматрало се да је неосвојива. Изградио је замак да би осигурао границу са Француском. Градио га је од 1195. до 1198. Када је изградјен то је било трн у оку Филипа II. У центру замка Гајар била је велика утврда, са зидинама дебљим од 2,5м. Тврђава је имала три дворишта и штитила су је три низа масивних зидина од којих је сваки по 9м.

01

Ричард I

Велики канал је окруживао спољашње зидине. Филип II је први пут напао Гајар 1203. године и убрзо га опколио. Енглески командант Рожер де Ласи извео је све жене, децу и старије из замка да би их осигурали. У пролеће 1204. године Французи су довукли катапулте и опсадну кулу и почели да затрпавају канал замка да би копном пришли доњем делу спољашњих зидина. Заштићени дрвеним штитовима, копачи су поткопавали главну бочну кулу и по једном извору из тог времена кула се срушила. Французи су јурнули у спољашње двориштe и открили небрањен прокоп за канализацију, што им је омогућило лак, мада смрдљив приступ кроз зидине до средњег дворишта. Ту су довукли справу требиште и почели да нападају тање унутрашње зидине. Копачи су се дали на посао па су и ти зидови пали. Када су Французи почели јуриш, енглески гарнизон се предао и 140 бранилаца је заробљено.

gajar

Након опсаде, нови власници су поправљали замак Гајар док 1603. године Анри IV није наредио да се његове одбрамбене зидине уклоне. Током година, камен је одношен и коришћен за подизање разних грађевина, а замак је остао у рушевном стању, каквог га видимо данас.

Приредио: Алекса Мркојевић VI-1