Ознаке

,

Визија цара Константина – „Овим побеђуј” на слици италијанског сликара Рафаела

Визија цара Константина – „Овим побеђуј” на слици италијанског сликара Рафаела

Многи извори и легенде говоре о начину на који је цар Константин признао хришћанима да слободно исповедају своју веру. Сва је прилика да без подршке хришћана није могао да победи у грађанском рату и учврсти власт у римском царству, јер је хришћанска заједница била многобројна и распрострањен широм царства. Једна од легенди сведочи да је цар Константин имао визију светлосног крста на коме је писало „Овим побеђуј!” Пред битку код Милвијског моста у сну му се јавио Христ који му је рекао да направи борбени стег на коме ће бити приказан симбол хришћанства. У бици код Милвијског моста 312. године, цар Константин је носио хришћанска знамења што му је омогућило да порази свог противника Максенција у грађанском рату. Многи Константинови биографи сматрају овај догађај као кључан за доношење Миланског едикта 313. године, у коме је хришћанима дозвољено да слободно исповедају своју веру. У Миланском едикту се између осталог каже:

„Одлучили смо да дозволимо и хришћанима и свима другима слободу избора и да следују вери којој би они желели… и да не треба апсолутно нико одбијати право да следује и изабере побожност и веру хришћана”.

Сан цара Константина пред битку код Милвијског моста

Сан цара Константина пред битку код Милвијског моста

Међутим, Константин је постао хришћанин тек пред смрт, 337. године. Извори сведоче о томе да је имао намеру да се крсти на реци Јордану, међутим на самрти је примио хришћанство од аријанског црквеног великодостојника Евсевија Никомедијског. Аријанство је било хришћанско учење које је на сабору у Никеји 325. године, под покровитељством цара Константина, осуђено као јерес.

 
 

Александар Тодосијевић, Радна свеска са историјском читанком
за пети разред основне школе, Београд 2013, 101 стр.

 
Advertisements