Ознаке

, ,

Фотографија снимљена на Хитлеров рођендан, 20. априла 1941. године, у вагону специјалног воза, у коме се налазио „фиреров главни штаб југоисток“ из кога је пратио напад на Југославију. Воз је био стациониран на излазу из железничког тунела код места Менихкирхен у Штајерској, педесетак километара од југословенске границе. Хитлеру је тада уручен рођендански поклон, „једини ратни трофеј раскомадане Југославије“, спомен-плоча Гаврилу Принципу донета из окупираног Сарајева. 

Гаврило Принцип, припадник организације Млада Босна, убио је 28. јуна 1914. године у Сарајеву аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда и његову супругу Софију. Тај атентат послужио је Аустроугарској за ултиматум Србији и напад на њу чиме је почео Први светски рат.

По доласку њемачких трупа у Сарајево 1941. године, окупаторске немачке и усташке снаге су заједно скинуле спомен плочу Гаврилу Принципу о чему постоји и документарни филмски снимак.

Нацистичка војска ушла је у Сарајево 17. априла 1941. године, а скидање плоче забележено је камером.

Нацистичка војска ушла је у Сарајево 17. априла 1941. године. Тренутак скидања спомен-плоче Гаврилу Принципу са зида забиљежен је камером и укључен у један филмски журнал. Снимке уласка нацистичких тенкова у Сарајево, масе која их весело поздравља и подизања њемачке заставе очито су мање важне, јер најдужи дио овог журнала прати скупину мушкараца који уз помоћ мердевина пажљиво скидају плочу и предају је војницима Вермахта који уз њу театрално позирају. Све ово прати глас спикера који на њемачком изговара неколико реченица. У преводу оне гласе овако: „Инвазија у босански град. Подиже се њемачка ратна застава. У Сарајеву; овдје је 28. јуна 1914. аустријски престолонасљедник постао жртвом кукавичког атентата српског студента. Ти пуцњеви су дали сигнал за свјетски рат. Њемци скидају мраморну таблу и предају је Вермахту. На табли стоји: На овом историјском мјесту се Гаврило Принцип изборио за слободу Србије…“  … Објављено је и да ће плоча бити јавно изложена у музеју као „доказ српске злочиначке крваве кривице за Свјетски рат“. Првог јула исте године, а поводом поклањања спомен-плоче Адолфу Хитлеру, коментатор НДХ-овског „Сарајског новог листа“ тријумфално пише: „Сарајво је опрало са себе видовданску љагу“. (Облик Сарајво овдје није штампарска грешка. Првих мјесеци окупације усташе су име града формално промијенили у Сарајво, но ускоро је враћен назив Сарајево.)[1]

Београдски недељник „Време“ објавио је у фотографију лидера нацистичке Немачке Адолфа Хитлера како посматра спомен-плочу Гаврилу Принципу која му је послата из окупираног Сарајева. На црно-белој фотографији коју је, како наводи Време, начинио његов службени фотограф Хајнрих Хофман, види се Хитлер и испред њега спомен-плоча која почиње с натписом „На овом историјском мјесту …„.

Спомен плоча Видовдаснком јунаку Гаврилу Принципу предана је Адолфу Хитлеру поводом његовог 52. рођендана
Спомен плоча Видовдаснком јунаку Гаврилу Принципу поводом Хитлеровог 52. рођендана

Тврди се да је фотографија снимљена на Хитлеров рођендан, 20. априла 1941. године, у вагону специјалног воза „Америка“, који је у то време стајао на слепом колосеку пруге Беч-Грац, код места Менихкирхен. Хитлеру је тада уручен рођендански поклон, „једини ратни трофеј раскомадане Југославије“, спомен-плоча Гаврилу Принципу донета из окупираног Сарајева, наводи се у тексту Мухарема Баздуља. Међу рођенданским гостима, поред војног и партијског врха немачког рајха, били су и гроф Ћано, адмирал Хорти и бугарски краљ Борис „као лешинари окупљени око трупла југославије“, а прослава је почела концертом одржаним испред воза.

Фирер је био срећан што му је његова војска из дела света који није вредан костију ни једног јединог померанијског гренадира успела да му на дар донесе једину ствар из те убијене земље која му нешто значи: плочу којом су у Сарајеву одали почаст Гаврилу Принципу, наводи се у тексту. Мртваце треба покопати, мисли Хитлер, а ова плоча коју су подигли да славе своју слободу и немачко понижење сада је надгробна плоча њиховој земљи и њиховим сновима, пише Баздуљ.

Усташе уклањају спомен плочу Гаврилу Принципу и предају је Хитлеровим њемачким трупама 23. априла 1941. године у окупираном Сарајеву.

Усташе уклањају спомен плочу Гаврилу Принципу и предају је немачким трупама 23. априла 1941. године у окупираном Сарајеву.

Музеј „Младе Босне“ је основан у Сарајеву 1953. године, на месту Сарајевског атентата, као спомен сећања на „Видовданске јунаке“. Испред музеја налазила се спомен плоча на којој се налазио следећи натпис: „Са овога мјеста 28. јуна 1914. године Гаврило Принцип својим пуцњем изрази народни протест против тираније и вјековну тежњу наших народа за слободом„. Спомен плочу Гаврилу Принципу, аутора Воје Димитријевића, уништили су 1992. године припадници муслиманске војске БиХ, тада су уништили и Принципове отиске стопа на месту атентата које се налазило испред музеја. Такође, мосту у Сарајеву који је био назван по Гаврилу Принципу промењено је име.

Извори: ВремеРТС


Advertisements