Ознаке

,

Непосредно након објаве рата Србији, 28. јула 1914. године, аустро-угарске власти почеле су да спроводе репресију над припадницима претежно српског народа. У току припреме и одвијања ратних дејстава против Србије, започињу прва хапшења, затварања и масовни злочини над цивилним српским становништвом. На територији Аустро-угарске постојало је током Првог светског рата око 50 концентрационих логора (у Добоју, Марибору, Араду, Ашаху, Комарну, Дахауу, Нежидеру) у којим је је интернирано стотине хиљада цивила. Аустроугарски окупатор је у Србији подвргао становништво безобзирној економској експлоатацији и завео терор са циљем да сломи свест народа о самосталној држави.

Злочини аустро-угарске војске над цивилним становништвом

Злочини аустро-угарске војске над цивилним становништвом

Анри Барби, дописник француског часописа „Илустрасион“, наводи:

Принуђен сам да жигошем страховита варварства аустроугарских трупа. Да нисам својим очима гледао њихова недела и да нисам фотографисао њихове жртве, не бих веровао у злочине…

Стрељање заробљених цивила 1917.

Стрељање заробљених цивила 1917.

Преносимо текст који Анри Барби приписује генералу Хорсштајну, који је ушао у Србију у лето 1914. Године.

ДИРЕКТИВЕ КОЈЕ СЕ ТИЧУ ПОНАШАЊА ПРЕМА СТАНОВНИШТВУ У СРБИЈИ

„Рат нас води у једну непријатељску земљу која је насељена становништвом, испуњеним према нама

фанатичном мржњом; у једну земљу где је мучко убиство, као што то катастрофа у Сарајеву показује, чак и вишим класама дозвољено, где се оно управо као јунаштво слави. Према таквом становништву сваки хуманитет и благодарност није ни најмање на своме месту; шта више штетна је, јер ови, иначе у рату понекад могући обзири, у овој прилици веома угрожавају сигурност наших трупа.

С обзиром на то, наређујем да током трајања свих војних операција према свим становницима буду изражене НАЈВЕЋА СУРОВОСТ, НАЈВЕЋА СТРОГОСТ И НАЈВЕЋА МРЖЊА.

Изнад свега, нећу се задовољити да људи /…/ сами или у групама, буду заробљени зато што немају униформу. ОНИ МОРАЈУ ДА БУДУ УБИЈЕНИ НА ЛИЦУ МЕСТА.

СВАКО КО БИ ПОКАЗАО МИЛОСТ БИЋЕ НАЈСУРОВИЈЕ КАЖЊЕН /…/“

Злочини над женама аустро-угарске војске.

Злочини над женама аустро-угарске војске.