Ознаке

, ,

Лиј IX Свети

Луј IX Свети

Луј IX Свети био је француски краљ, владао је од 1226. до 1270. године. Након смрти проглашен је за светитеља, па је отуда добио име Свети. Предводио је крсташе у VII крсташком рату (1248-1254), као и у VIII (1270), када је и умро. Сматран је за идеалног владара средњег века. Током његове владавине Француска је постала моћна европска сила. За време дуге владавине ојачао је француску монархију низом реформи: забранио је двобоје и приватне ратове међу феудалцима, увео надређеност краљевског суда над судовима феудалаца, извршио је новчану реформу и увео јединствену монету, што је био подстицај за развој трговине… Сачувани су савети Луја IX Светог сину и наследнику Филипу III:

Драги сине, ако се деси да постанеш краљ, води рачуна да стекнеш оне вредности које одговарају краљу, то јест да будеш тако непоколебљив да не поклекнеш ни у каквој ствари која се може десити. Ако дође до свађе између сиромаха и богаташа, подржавај сиромаха више него богаташа све док не сазнаш праву истину, а кад дознаш истину, сам пресуди.

Води рачуна да у својој земљи сачуваш људе различитог имовног стања, а нарочито људе који припадају светој цркви. Брани их од могуће неправде и насиља према њиховој личности и њиховим стварима. Ја ти то напомињем да не поверујеш лако онима који су против црквених људи. Ти им стога треба да указујеш почасти и штитиш тако да у миру могу обављати службу божју.

Луј IX у VII крсташком рату
Луј IX у VII крсташком рату

Драги сине, саветујем ти да се чуваш, колико је то у твојој моћи, да не изазиваш рат против хришћана. А ако ти буде учињена неправда, покушај на више начина док не пронађеш један којим можеш надокнадити своја изгубљена права, пре него што се одлучиш на ратни сукоб, и то нарочито стога да избегнеш све грехове који се почине у рату. Ако се деси да заратиш зато што неко од твојих поданика није дошао на уговорено рочиште или зато што је повредио цркву или било кога другога, води рачуна да сиромашни свет који није узимао учешћа у злоделу не страда од штете, пожара или других невоља.

Драги сине, старај се да у твојој земљи буду добре судије и добри адвокати, а увек води рачуна да добро деле правду и да другима не чине лоше нити било шта недолично. Јеретике прогони из своје земље онолико колико је то теби могуће, као и остале зле људе, тако да твоја земља буде чиста онако како би те посаветовали мудри људи.

Свети краљ Луј IX
Свети краљ Луј IX

Драги сине, скрећем ти пажњу да твој новац мудро употребљаваш и да га убираш на основу права. Хтео бих да стекнеш осећај за штедњу и да се не препушташ лудом трошењу и лошим узорима. Нека твој новац буде добро „узет“ и добро „уложен“. Нека те сам Господ поучи шта је оправдано и корисно у том погледу.

Advertisements